0

Kodėl genijai – bepročiai?

birželio 26, 2012 Psichologija

Dauguma genijų buvo psichiniai ligoniai. Prisiminkite Vincentą van Goghą, Fridą Kahlo, Virginią Woolf, Edgarą Allaną Poe. Genijai ir beprotybė – tie du kraštutinumai iš tikrųjų susiję tarpusavyje ir mokslininkai pradeda suprasti kodėl. Specialistų grupė apsvarstė naujo tyrimo šiuo klausimu rezultatus prie apvalaus stalo, įvykusiame kasmetiniame pasauliniame mokslo simpoziume, rašo LifeslittlemMysteries.com.

Dauguma genijų buvo psichiniai ligoniai.

Johnso Hopkinso universiteto (JAV) klinikinė psichologė Kay Redfield Jamison pastebėjo, kad apie 20 ar 30 mokslinių darbų buvo įvestas terminas „tortured genius“ („iškankintas genijus“). Anot jos, įvairios kūrybinės psichozės labiausiai susijusios su dažna žmogaus nuotaikų kaita, depresija ir bipoliariniais sutrikimais. Kažkada tyrėjai atliko intelektualinį testą tarp 700 tūkst. 16 metų švedų ir praėjus dešimčiai metų sužinojo, kuris iš jų turėjo psichinio pobūdžio negalavimų. Paaiškėjo, kad moksleiviai, surinkę daugiausiai aukščiausių mokymosi balų, turėjo keturis kartus daugiau šansų atsirasti psichiniams negalavimams.

Čia pirmiausia kalbama apie staigią nuotaikų kaitą: t.y. nuo perdėtos laimės pojūčio iki sunkios depresijos. „Žmonės, kuriems būdingas bipoliarinis sutrikimas, paprastai jaučia itin stiprią trauką kūrybai kaip išeitį iš gilios depresijos“, – tvirtino kitas simpoziumo dalyvis, Kalifornijos universiteto (JAV) neurobiologas Jamesas Fellowas. Pasak jo, kai paciento būsena pablogėja, keičiasi ir jo smegenų veikla: aktyvumas apmiršta apatinėje kaktos dalyje ir įsiplieskia viršutinėje. Taip atsitinka žmonėms, išgyvenantiems kūrybinius pliūpsnius.

Tuo tarpu Pietų Kalifornijos (JAV) mokslininkė, profesorė Elyn Saks tai aiškino tuo, jog genialūs žmonės sugeba įžvelgti savo idėjų prasmingumą ir tuo pačiu duoti valią nesąmoningoms asociacijoms. Aišku, tai gali turėti tiek griaunantį, tiek kūrybinį efektą. Tuo tarpu daugumos sveikų žmonių psichika nelaiko tokias mintis vertas dėmesio.

Eksperimentas parodė, kad žmonės, turintys bent nežymią bipoliarinio sutrikimo – psichikos nukrypimo formą, tris kartus daugiau iškyla asociacijų vienam parašytam žodžiui ar vaizdui.

lrytas.lt

© 2012, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.