5

Pas žolininkę Virginiją svečiuose, arba kaip gyvena „ragana“

liepos 4, 2012 Liaudies medicina

Liutauras Baltasis//

Apsilankius pas Virginiją, namuose tvyrojo linksma nuotaika, nes buvo suvažiavę jos beveik visi artimiejį, sūnūs su marčiomis ir anūkais. Vyras mus tuoj pasitiko karšto rūkymo paties sugautais karosais, raudėmis, žuvelių skonis net pirštelius aplaižyti galima. Virginija zujo tarp svečių, o dar ir mes netikėtai ant „galvos“ nukritome. Tuoj užsimezgė pokalbis apie žoleles, receptus, poveikį ir išgydytus žmones. Greit prie mūsų prisijungė ir Virginijos mokinys iš Kauno Arūnas. Arūnas jau metai kaip perima iš Virginijos gydymo žolelėmis paslaptis. Žolininkė tuoj pasako ką dabar darys, kokiai ligai kokį žolelių sąstatą reikia sumaišyti. Žinodami, kad bet kokiems antpilams reiks geros degtinės ir įvairios taros, atsivežame reikalingas priemones. Pasirodo vienam antpilui reikia ne degtinės, bet balto vyno. Tuoj nulekiam į parduotuvę, radę geriausią vyną kaimo parduotuvėje, nuperkam naujam antpilui gaminti. Mums buvo ruošiamas gėralas iš ugniažolės sulčių.

Foto baltai.lt

Stengiausi nufotografuoti viską, ką leido žolininkė. Pradžioje parodė, kur džiūna surinkti augalėliai. Tam skirtas specialus medinis sandėliukas, gerai vėdinamas ir apsaugantis nuo saulės spindulių. Virginija pasakojo apie įvairių augalų rinkimo laiką, kaip atrodo tinkamai paruoštos vaistažolės, apie kiekvieną augalėlį kalbėjo su meile, kaip apie gyvas būtybes. Sandėliuke ilsėjosi ir jos dviratis, kuriuo matyt nemažai laukų apvažiuota.

Foto baltai.lt

Greit bėgo laikas, bet moteris ji puikiai jautė. Tuoj atėjo laikas milžti karvutę buzę, kartu nuėjom apžiūrėti daržų ir pasižiūrėti kaip „raganos“ melžia. Nieko raganiško nebuvo, labai nuoširdžiai bendravo su savo karvute, kalbino, vadino protinguole. Karvutė išties graži ir keistais ragais, kurie skirtingai užriesti – vienas į viršų, kitas į apačią. Pasirodo prieš porą metų sūnūs karvę vedė į kitą ganyklą, o ten buvo jau nupjautos žolės kieti balti rulonai. Karvė užpyko ant jų ir įsibėgėjus drožė ragais į ritinį. Ragai taip įsmigo, kad nebegalėjo ištraukti. Bandydama pakelti ryšulį, vieną ir išsuko. Taip ir liko vienas ragas žiūrėti į viršų.

Pamilžus karvutę Virginija mums parodė, kaip, jos manymu, avietes paveikė nesenai vykęs saulės pliūpsnis. Tuo metu namuose buvo dingusi elektra, nutrūkęs interneto ryšys. Išties, avietės atrodė lyg apvytusius, lapeliai tarsi karščio paveikti. Žolininkė domisi ne tik žolelėmis, bet ir šiuolaikiniu mokslu, kvantinės fizikos atradimais, kosmosu ir daugybe kitų neįprastų reiškinių.

saulės aktyvumo padarinys-apdžiūvusios avietės. Foto baltai.lt

Grįžom į namus. Eidami pro daržą pasidžiaugėm iš Graikijos pažįstamos Linos atsiųstais anyžiais, kurie jau buvo gerokai ūgtelėję. Virginijos nustebimas net prajuokino, kai ji staiga prisiminė ką čia buvo pasodinus. Sako, kad niekaip negalėjo prisiminti kas čia per augalai? Kai atsitiktinai užsiminiau apie anyžius, ji staiga suvokė, kad tie „keisti“ augalėliai ir yra užsienietiški anyžiai.

Virginija džiaugėsi, kad išdygo graikiški anyžiai. Foto baltai.lt

Žolelės kruopščiai sudėliotos į maišelius su užrašais ir džiovinamos ant krosnies sienos. Foto baltai.lt

Troboje žolininkė ėmėsi gaminti antpilą, aprodė kaip džiūsta namuose surinktos vaistažolės, kiek prigaminta įvairių gėralų. Ant lubų kabėjusi raganaitė stebėjo kaip Virginija renkasi tinkamas žoleles. Tarp stiklainių buvo ne tik augalai, bet ir užpiltos spiritu rupūžės, gyvatė. Šiuos gyvius naudoja užkalbėjimams.

Užpiltos degtine stiklainiuose tupėjo rupūžė, varlė, gyvatė. Foto baltai.lt

Ši aktyvi moteriškė ne tik žolininkė, bet ir tapytoja. Žiemos vakarais tapo religinio pobūdžio paveikslus, gamtos vaizdus ir įrėminusi papuošia namus. Jau senai esu pastebėjęs, kad nemažai žolininkų, burtininkių ar neįprastų galių žmonės yra labai kūrybingi, dažnai savo namus papuošia savo kūrybos darbeliais.  Tačiau kūryba neužsiimdavo prastos reputacijos raganavimu užsiimančios moteriškės. Šis mano pastebėjimas atsiskleidė ir Krosnos „raganoje“. Nors palubėje ir čia skraidė raganos lėlytės, bet visur tvarkinga ir švari aplinka, kūrybiškai sutvarkyti namai, religinio pobūdžio paveikslai ir altorėlis su Kristaus nutapytu paveikslu rodė, kad ši „ragana“ yra tikinti ir šviesos jos namuose ras kiekvienas praradęs viltį.

namų altorėlis. Foto baltai.lt

Man besidairant į paveikslus žolininkė staiga pasiūlė apžiūrėti jos ypatingus drabužius, su kuriais veda apeigas Joninių naktį prie laužo ar kituose renginiuose. Jos pačios pasiūti rūbai buvo iš lino, išmaniai dekoruoti gintariukais, ant kaklo puikavosi gražus papuošalas, o ant galvos užsidėjo tarsi nuometą su specialiu papuošalu – karūna. Šelmiškai nusišypsojo ir mums linksmai papozavo.

Žolininkė Virginija iš Krosnos. Foto baltai.lt

Dar pasisvečiavę, nepastebėjom, kaip greitai prabėgo laikas, ėmė leistis saulė. Tad susiruošėme atgal į Vilnių. Atsidėkojome už vaišingumą, nuostabias vaišes, antpilus, šiltą priėmimą prisiminiau ir Virginijos patarimus ką rinkti liepos mėnęsį, kuriuos žemiau ir pateikiu.

Liepos mėnuo kartais lietingiausias, kartais karščiausias mėnuo.

Šiuo metų laiku augalai pačiame žydėjime. Po Rasų daugelyje augalų užsimezga vaisiai. Šeimininkės ruošiasi sau ankstyvųjų uogų uogienes, renkasi vaistažoles. Birželio mėnęsį daug augalų vėlavo žydėti, todėl rinksime dar ir liepos mėnęsį.

Liepos mėnesį geriausiai rinkti avietes su uogom(šakeles) . Avietės pasižymi prakaito ir šlapimo išsiskyrimą skatinančiu, karščiavimą ir skausmą mažinančiu, antibakteriniu, priešuždegiminiu, sutraukiančiu poveikiu.
Vaistinei žaliavai naudojami prinokę aviečių vaisiai arba aviečių lapai.

Bruknės su uogom(šakelės)
Bruknių lapai pasižymi šlapimą varančiomis, sutraukiančiomis savybėmis, todėl padeda netgi viduriuojant. Bruknių uogos pasižymi priešskorbutiniu, priešuždegiminiu, druskų apykaitą reguliuojančiu, šlapimą varančiu ir kraujospūdį mažinančiu poveikiu.
Vaistinei žaliavai gaminti naudojami bruknių lapai arba vaisiai.

Čiobreliai
Čiobrelio preparatai pasižymi atsikosėjimą lengvinančiu, antiseptiniu, spazmolitiniu, virškinimą gerinančiu, šlapimo išsiskyrimą skatinančiu, skausmą malšinančiu ir kiek raminančiu poveikiu.
Kaip vaistinė žaliava naudojama čiobrelio žolė.

Jonažolė

Jonažolės preparatai pasižymi priešuždegiminiu, sutraukiančiu, antiseptiniu, audinius regeneruojačiu, šlapimo ir tulžies išsiskyrimą skatinančiu, tonizuojančiu, antidepresiniu poveikiu.
Kaip vaistinė žaliava naudojamos stiebų viršūnelės su žiedeliais ir lapeliai.

Jonažole gydomi virškinamojo trakto gleivinių uždegimai, skrandžio ar žarnyno opaligė, kepenų, tulžies, šlapimo pūslės ir inkstų ligos, hemorojus, depresija. Išoriškai gydomi nudegimai, sunkiai gyjančios žaizdos, stomatitas, – tai regenerzciją skatinanti priemonė; mažina kraujagyslių pralaidumą.

Pelynas
Pelyno preparatai pasižymi tulžį varančiu, apetitą gerinančiu ir priešuždegiminiu poveikiu. Tuo pačiu gerina virškinimą, veikia spazmolitiškai ir migdančiai. Pelynų daug naudoju gyvuliukams.


Kmynai
Kmynų vaisiai yra nuo senų laikų žinomas vaistinis augalas. Kmynų preparatai gerina apetitą, aktyvina virškinimo liaukų veiklą, žarnyno peristaltiką, tokiu būdu pagerina virškinimą. Lygiuosius raumenis veikia spazmolitiškai (atpalaiduojančiai) ir skatina tulžies išsiskyrimą.


Krapai
Manoma, kad krapų preparatai pasižymi antiseptiniu, priešuždegiminiu, diuretiniu (šlapimą varančiu) poveikiu, skatina skrandžio sulčių ir tulžies išsiskyrimą (gerina virškinimą ir kelia apetitą), veikia spazmolitiškai, kraujospūdį mažinančiai, skatina laktaciją.


Kraujažolė
Kelia apetitą, veikia bakteriocidiškai, priešuždegimiškai, spazmolitiškai, tulžies sekreciją skatinančiai ir kraujavimą stabdančiai.

girgždutė arba liaudiškai pusliukė

Girgždutė (PAPRASTOJI NAKTIŽIEDĖ (Silene vulgaris)redakc. pastaba), kurios nerandu nei internete nei knygose, jau reta, pasižymi šlapimo pūslės ir šlapimtakių priešuždegiminiu poveikiu.


Lakišius
Lakišiaus preparatai skatina prakaitavimą, diurezę, veikia priešuždegimiškai, antiseptiškai, virškinimą gerinančiai, priešalergiškai, stabdo kraujavimą, svarbiausia tinka gydyti alergiją.

Liepų žiedai
Liepos žiedų preparatai pasižymi raminančiu, šlapimą varančiu, prakaitavimą skatinančiu, karščiavimą mažinančiu, atsikosėjimą gerinančiu, antibakteriniu ir priešuždegiminiu poveikiu.

Medetkos – moters vaistažolė
Medetkų preparatai pasižymi spazmolitinėmis, tulžį varančiomis, antiseptinėmis ir uždegimą slopinančiomis savybėmis.


Melisa
Melisa pasižymi raminančiu, skausmą mažinančiu, silpnu antibakteriniu, kraujagysles plečiančiu ir kraujospūdį mažinančiu poveikiu. Gerina apetitą, virškinamojo trakto veiklą, atpalaiduoja žarnyno spazmus, skatina tulžies išsiskyrimą, slopina pykinimą ir vėmimą.

Mėlynių šakelės
Mėlynės reguliuoja virškinamojo trakto veiklą, stimuliuoja medžiagų apykaitą, pasižymi sutraukiančiu, šlapimo išsiskyrimą skatinančiu, skausmą mažinančiu, priešuždegiminiu ir kraujavimą stabdančiu poveikiu.

http://www.hlasek.com/leonurus_cardiaca_a2529.html

Sukatžolė - leonurus cardiaca

Sukatžolė
Sukatžolės preparatai ramina nervų sistemą, mažina kraujospūdį, lėtina širdies ritmą, plečia širdies vainikines kraujagysles.

Šalavijas
Šalavijo preparatai pasižymi uždegimą mažinančiu, sutraukiančiu, dezinfekuojačiu poveikiu, gerklei gydyti reikalingas su imbieru.

Šlamutis
Skatina tulžies ir skrandžio sulčių išsiskyrimą, gerina virškinimą, stabdo kraujavimą, veikia tulžies latakus spazmolitiškai.

Takažolė- polygonum aviculare

Takažolė
Takažolės preparatai pasižymi šlapimą varančiu, sutraukiančiu, kraujavimą stabdančiu, skausmą malšinančiu, priešuždegiminiu, atsikosėjimą lengvinančiu poveikiu.


Levanda
Levandos žiedai pasižymi raminančiu, antiseptiniu, nemigą šalinančiu poveikiu.


Juodųjų serbentų šakelės
Juodieji serbentai turi makro ir mikroelementų, organinių rūgščių, daug C ir B grupės vitaminų, todėl yra vartojami kaip vitamininė medžiaga. Juoduosiuose serbentuose esančios pektininės medžiagos stiprina žarnyno peristaltiką, slopina uždegimus. Taip pat juodųjų serbentų preparatai vartojami norint paskatinti prakaitavimą, šlapimą, sergant širdies – kraujagyslių ligomis, esant aterosklerozei, hipertoninei ligai. Liaudies medicinoje vartojama esant inkstų akmenligei, reumatui, išoriniams kvėpavimo takams gydyti.

© 2012, viršaitis. All rights reserved.

Atsiliepimai (5)

 

  1. Austa parašė:

    Sveika mieloji, turiu didelių rūpesčių tai jau metai nebuvau mielojoje Dzūkijoje, dėl to labai liūdna:(

  2. doremi parašė:

    ne, zylute, tai ne tažolė

  3. zylė parašė:

    kaip tai -nerandate girgždutės? Argi tai ne paprastoji naktižiedė? Ir ne tokia jau ji reta, man taip atrodo, ten, kur gyvenu „vežimais“ galima vežti 🙂

  4. doremi parašė:

    austa, sveikutė, aš taip seniai tave bejaučiau
    ačiū, kad pasirodei, būk gerutė ,apsilankyk, juk pasiilgau

  5. Austa parašė:

    Nuostabu, ačiū Virginija už tokią išsamią informaciją.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.