0

Karklėje atgimė senieji žvejų amatai

liepos 1, 2012 Amatai

Aušra ŠIAULYTĖ//
Karklės bendruomenė atgaivindama senąsias tradicijas šeštadienį visus pakvietė į Pajūrio bendruomenių šventę „Menkinė“.

Nuo pat ankstyvo ryto Pajūrio regioniniame parke įvyko diskusija apie pajūrio bendruomeniškumo raišką. Po diskusijos visi dalyviai buvo kviečiami susipažinti su senovės amatais, paragauti patiekalų iš menkės, dalyvauti varžybose ir konkursuose, o vakare pasiklausyti Virgio Stakėno, „Joldijos“, „Mingės“ kapelų ir kitų etnografinių kolektyvų koncerto.

© Eimanto CHACHLOVO nuotr

Šventės organizatorius Marius Tumšys teigė, jog žvejybos tradicijos yra mirštančios tiek Karklėje, tiek visoje Lietuvoje, todėl buvo norima tai atgaivinti ir suorganizuoti žvejišką šventę. Atsakydamas į klausimą, kodėl šventės pavadinimas būtent „Menkinė“, M. Tumšys pasakojo, jog nuo seno Karklėje buvo specialios ledaujos, skirtos anksti pavasarį sugautoms menkėms. Viena ledauja išlikusi iki šiol, jos dydis byloja apie žvejų laimikių gausą. Sugautos žuvys su ledu buvo laikomos iki vasaros pradžios, o kai jos pasibaigdavo, buvo skelbiama tikroji vasaros pradžia.

Atkurdama senąsias tradicijas Karklininkų bendruomenė visus savo artimus ir tolimus kaimynus kvietė sugrįžti prie tradicijų ir prisiminti, kaip mūsų senoliai puoselėdavo žvejiškus amatus.

Anot šventės organizatoriaus, į renginį atvyko žmonės iš šešių bendruomenių. Žmonės galėjo stebėti kalvius, kalančius kabliukus ir kitus žvejybinius reikmenis, dalyvauti inkaro mėtymo, virvių pynimo, medinių žuvelių gaudymo varžybose, paragauti desertinės duonos, senoviškai plikytų „barankų“, ką tik išrūkytos žuvies bei šviežios menkės sriubos, pagamintų pagal senąsias tradicijas. „Buvo stengiamasi surinkti į vieną vietą kuo daugiau amatų, kurie atspindėtų pajūrio dvasią. Idėjos tikslas skatinti bendradarbiavimą tarp bendruomenių, užmegzti stipresnius ryšius, organizuoti ateities projektus“, – sakė M. Tumšys.

Vieni iš daugelio šventėje dalyvavusių amatininkų Angelė ir Vytautas Raukčiai iš Šilutės dalinosi mintimis, jog yra puikiai nusiteikę.

„Atmosfera šventėje tik gerėja, skamba graži muzika, diena saulėta belieka laukti tik pirkėjų antplūdžio“, – įspūdžiais dalinosi Angelė Rauktienė. Kita šventės dalyvė žolininkė Adelė Karaliūnaitė taip pat džiaugėsi galėdami prisijungti prie tradicijų atgaivinimo bei išreiškė norą, jog toks renginys vyktų ir kitąmet.

„Menkinės“ šventė šiais metais vyksta pirmą kartą, idėjos autorius Karklės bendruomenės pirmininkas Arvydas Urbys.

VE.lt

© 2012, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.