4

AMŽINOSIOS UGNIES ŠVENTĖ ANT ŠATRIJOS KALNO

liepos 12, 2012 Dvasinis ugdymas, NAUJIENOS, PASAULĖŽIŪRA, Šventės

2012 metų liepos 22 d. kviečiame dalyvauti Amžinosios Ugnies šventėje ant Šatrijos kalno. 1994 m. ant Šatrijos buvo uždegta Amžinoji Ugnis. Nuo kalno Amžinoji Ugnis buvo pargabenta į Ryškėnus ir apsigyveno Kunigaikščio Ringaudo dvaro židinyje. Židinys patapo šventu Deivės Gabijos alku. Ugnis kasmet per Vidurvasarį nugabenama ant Šatrijos kalno. Visi atvykę gali dalyvauti Amžinosios Ugnies apeigoje, nusiskaistinti Šventa Ugnimi, gauti palaiminimą eiti baltų tikėjimo keliu, parsivežti į namus Šventos Ugnies.


Šatrijos Amžinosios Ugnies apeigą atlieka baltieji žyniai. Foto baltai.lt


Liepos 22 d. 10 val. Amžinosios Ugnies paėmimas iš Kunigaikščio Ringaudo dvaro (Adolfo ir Magdutės Gedvilų sodyba, Ryškėnai, Telšių raj.) ir išvykimas į Šatriją. 11 val. Amžinosios Ugnies sutikimas ir eisena į Šatrijos kalną. Amžinosios Ugnies atnaujinimo apeiga. Įšventimas eiti Baltų tikėjimo keliu. Amžinosios Ugnies perdavimas globėjui ir grąžinimas į Kunigaikščio Ringaudo dvaro židinį.

Siūlome atsivežti žibintus su žvake ir prisidėti prie Ugnies nešimo į kalną. Prašome atsivežti po akmenį aukurui, maisto. Norintiems gauti Baltųjų žynių įšventimą eiti Baltų tikėjimo keliu privalu turėti vaškinę arba parafininę žvakę, pasaginę segę (įvesdinimui į simbolio žinojimą tinka tik šis), baltus ar šviesius apdarus. Turintiems pageidautina atvykti su šventiniais – tautiniais rūbais.

Baltų tikėjimo bendruomenių vadovus prašome pranešti apie atvykimą, susisiekti su rengėjais dėl bendrų veiksmų ir atributikos naudojimą šventėje.

Norinčius filmuoti ar fotografuoti prašome susisiekti su rengėjais.

Norinčius kviečiame liepos 20-22 d. dalyvauti Baltųjų žynių akademijos „Kurono“ stovykloje prie Šatrijos kalno. Stovykloje vyks įvadinės paskaitos apie žynių mokymą, ugnies įžiebimo, dvasiniai Amžinosios Ugnies saugojimo ir kiti patyrimai, apeiginių giesmių mokymasis, pasiruošimas Šatrijos Ugnies apeigai. Išankstinė registracija būtina. Apie stovyklą žiūrėti čia.

SUSITIKSIME ŠATRIJOJ

Teirautis: tel. 868612612, registruotis kuronasETAbaltai.lt

Rengėjai: ŠATRIJOS ROMUVA; BALTIEJI ŽYNIAI

© 2012, viršaitis. All rights reserved.

Atsiliepimai (4)

 

  1. Romukas parašė:

    Kaip aš pavydžiu dalyvavusiems.

  2. Ženklas parašė:

    Šiumetėje Amžinosios ugnies šventėje ant Šatrijos kalno buvau pirmą kartą ir toliau lankysiuos visada. Įpatingai jaudinanti ceremonija, sutartinės, tikra atgaiva dvasiai ir širdžiai. Klausiu redakcijos, kodėl iki šiol nėra išsamaus straipsnio su fotontr., juk fijmuojančių ir fotografuojančių buvo daug?

    • viršaitis parašė:

      Todėl, kad nedarome sau reklamos, nei atlikdami apeigas, nei rašinėdami apie jas. Jei manote, kad įspūdžiai verti dėmesio, tai jūs galite padaryti pats, mes įkelsime jūsų patirtį ir nuotraukas. Tik gaila, kad tie filmuojantys jau daug metų tai daro ir nei karto, pabrėžiu, nei karto net nepasidalino savo foto ar video medžiaga, tokie žmonės ateityje bus ignoruojami tokiose šventėse (mes žinome kas ir kada filmavo).

  3. Uosinis parašė:

    O tai šventė ne 21 d. Juk visą laiką buvo šeštadieniais.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.