0

Karklėje poilsiautojus nustebino iš jūros ištraukta kardžuvė

liepos 31, 2012 NAUJIENOS

Praėjusį karštąjį šeštadienį paplūdimyje ties Karklės kaimu poilsiautojus apstulbino netikėta Baltijos jūros „dovana“. Bangos atplukdė didžiulę kardžuvę. Šios okeaninės žuvys Baltijos jūroje negyvena. Jos užklysta itin retai, todėl nustebina net visko mačiusius žvejus. Kardžuvės – didžiulės plėšrios žuvys, jos išauga iki 4 metrų ilgio ir 400 kilogramų svorio, gali plaukti iki 130 kilometrų per valandą greičiu, rašo lzinios.lt.

grynas.lt foto

„Žinokit, pati iš pradžių maniau, kad muliažą iš jūros parneša… Bet kai priartėjo, patyrėme šoką! Fotografavo žmonės. Žodžiu, tikra žuvis. Tik pagalvojau, kad šoką gaučiau, jei taip šalia kojų man būtų“, – populiariame socialiniame tinkle savo įspūdžiais dalijosi poilsiautoja Edita. Ji pridūrė, kad kardžuvė buvo nebegyva ir gana smarkiai dvokė. „Tiek to ta smarvė, kai tokia žuvis… Be to, sunku suprasti, ar jūra, ar žuvis dvokė: abiejų smarvė vienoda“, – linksmai komentavo moteris.

Mokslininkai ginčijasi, kodėl Baltijos jūroje vis dažniau pasirodo jai nebūdingų rūšių žuvys, atkeliavusios iš šiltesnių vandenų. Klimatologai aiškina, kad šis reiškinys tiesiogiai susijęs su klimato atšilimu. „Ateityje, šylant klimatui, keisis ir žuvų, paukščių populiacijos. Tie, kuriems karšta atogrąžose, plaukia į šiaurę ieškoti geresnio maisto. Baltijos jūroje jau pasirodė pirmieji silkiniai rykliai, paskui juos gali patraukti ir tikrieji rykliai. Taip pat pasirodė kardžuvės, atogrąžų vėžlys. Kažkada į šiaurę ims plūsti ir žmonės, nes pietuose trūks maisto ir vandens“, – savo hipotezę yra išreiškusi Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vedėja Audronė Galvonaitė.

Plačiau grynas.delfi.lt

© 2012, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.