0

Atsistatydina popiežius Benediktas XVI

vasario 11, 2013 PASAULĖŽIŪRA, Pasaulio įvykiai

Pirmadienį Vatikano atstovai patvirtino, kad vasario 28 dieną atsistatydins popiežius Benediktas XVI.

85 metų kardinolas Josephas Ratzingeris popiežiumi tapo 2005 metais, po savo pirmtako Jono Pauliaus II mirties. Tuo metu jam buvo 78 metai ir jis buvo vienas seniausių pagal amžių išrinktų popiežių.

Popiežius Benediktas XVI. Nuotrauka: Charlottos Smeds ("Bloomberg")

Popiežiui Benediktui XVI savo kadencijos metu teko atlaikyti spaudimą dėl pasklidusios informacijos apie kunigų seksualiai išnaudojamus vaikus.

„Po nuolatinio savo sąžinės nagrinėjimo prieš Dievą, aš supratau, kad mano jėgų dėl amžiaus nebeužtenka tinkamai tarnystei Šv. Petro ministerijai. Dėl šios ministerijos dvasinės prigimties, darbas joje turi būti vykdomas ne tik žodžiais ir darbais, bet ir maldomis bei kančia.

Vis dėlto šiandieniniame pasaulyje viskas taip greitai keičiasi ir kyla vis sudėtingesnių tikėjimo klausimų, todėl šiame darbe tiek protas, tiek kūnas turi būti stiprūs. Paskutiniais mėnesiais jėgos mane apleido ir aš turiu pripažinti, jog nebesu pajėgus vykdyti savo pareigų, kurios man buvo patikėtos.

Taigi dėl šios priežasties, suprasdamas visą situacijos rimtumą, aš laisva valia skelbiu, jog pasitraukiu iš popiežiaus posto, kuris man buvo kardinolų patikėtas 2005 m. balandžio 19 dieną. 2013 m. vasario 28 dieną 20 val. Šv. Apaštalo Petro sostas bus laisvas ir kompetetinga kardinolų konklava turės išrinkti naują aukščiausią pontifiką“, – skelbiama popiežiaus pareiškime.

Iki šio pareiškimo paskutinį kartą popiežius buvo atsistatydinęs 1415 m.

„The Guardian“ skelbia, kad realiausias kandidatas pakeisti Benediktą XVI yra kardinolas Peteris Turksonas iš Ganos.

Steffenas Seibertas, Vokietijos Vyriausybės atstovas, teigė esąs sujaudintas dėl netikėto vokiečių kilmės popiežiaus atsistatydinimo. „Vokietijos Vyriausybė išreiškia didžiausią pagarbą Šventajam Tėvui už tai, ką jis nuveikė ir kaip prisidėjo prie Katalikų bažnyčios klestėjimo. Būdamas Bažnyčios galva jis paliko ryškų pėdsaką kaip mąstytojas“, – cituojamas p. Seibertas.

Popiežius Benediktas XVI visada buvo laikomas konservatyvių pažiūrų, griežtu Katalikų bažnyčios tradicijų rėmėju. Jis yra atvirai pasisakęs prieš homoseksualumą, tos pačios lyties santuokas, eutanaziją, abortus, klonavimą, taip pat moteris kuniges.

Vatikano atstovai teigia, kad laiko tarpas tarp popiežiaus pasitraukimo ir naujo išrinkimo bus kuo įmanoma trumpesnis, bet dar nėra patvirtinta, kada kardinolai susitiks išrinkti naują popiežių.

2005 m. balandžio 19 d. išrenkamas 265-uoju Romos katalikų bažnyčios popiežiumi ir pasirenka Benedikto XVI vardą.

Šaltinis: Jungtinių valstijų katalikų vyskupų konferencija.

Pagal vz.lt

© 2013, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.