0

KAZIUKO MUGĖS IR SŪDUVIŲ (SUVALKIEČIŲ) DIENOS VILNIUJE

kovo 1, 2013 Amatai, Renginiai

Kiekvienais metais kovo pirmomis dienomis Vilniaus senamiesčio gatves užlieja šurmuliuojantis Kaziuko savaitgalis. Šiemet pirmoji Kovo diena, penktadienį, jau klegėjo visas Gedimino prospektas ir Užupis.

Stasio Bagdonavičiaus baltų papuošalai pripažinti tautiniu paveldu. Foto baltai.lt

Istoriškai Kaziuko mugės ištakos siekia XVII a. pradžią. Mugė rengiama paskutinį savaitgalį prieš Šv.Kazimiero dieną.

Svarbiausias mugės atributas tapo – verba, gaminama iš išdžiovintų margų gėlių ir žolių, nors tikroji verba  ir matyt pirmoji buvo popierinė. Liaudyje žolynai visada buvo tikri ir tikrąją verbą sudarė kadugys, blindė ar karklas ir beržo šakelė- atspindinti senojo baltų tikėjimo dievybes.

Tai pats gausiausias tautodailininkų ir liaudies meistrų sambūris. Į Kaziuko mugę suguža ne tik atokiausių Lietuvos kampelių, bet ir kaimyninių šalių amatininkai. Be tradicinių mugės akcentų, Kaziuko mugėje prekiaujama socialiai remtinų asmenų, globos namų auklėtinių dirbiniais. Mugėje visada gausu ne tik liaudies meistrų pagamintų daiktų, bet ir renginių.

Lietuvos globėjo Šv. Kazimiero šventė gimė VII a., o XIX a. peraugo į mugę. Ji yra viena ryškiausių kalendorinių švenčių, turinti šimtmečių tradicijas, kiekvieną kartą pristatanti išmoningus rankų darbo gaminius ir neturinti lygių aplinkiniuose kraštuose. Mugė pritraukia kelis šimtus tūkstančių lankytojų. Antrąją mugės dieną vyksta šventinės teatralizuotos eitynės, kuriose dalyvauja, kaip ir senais laikais, žymiausi amatininkai, liaudies meno, senovės amatų propaguotojai. Amatininkų, tautodailininkų eitynės Vilniaus gatvėmis ypatingos dėl to, kad reiškia meistrų vienybę ir nusiteikimą po viena vėliava siekti bendrų tikslų.

Roberto Klėgerio bitininkystės Ųkio žvakių liejimo roda.Foto baltai.lt

KAZIUKO MUGĖS IR SUVALKIEČIŲ (SŪDUVIŲ) DIENŲ VILNIUJE

KULTŪRINĖ PROGRAMA

Kovo 1 d. (penktadienis)

LR Seime (Gedimino pr. 53) 10.00 val. Diskusija Suvalkijos (Sūduvos) krašto plėtros klausimais.
Užupio Kaziukas (Užupio Meno Inkubatorius, Užupio g. 2A) 10–19 val. Archyvinė Užupio plenerų tapybos paroda.
10–19 val. Diagnostika kūrybai (gyd. Alfredas Maruška).
10–19 val. Linksmybės prie laužo. „Retro“ – vinilinių plokštelių šėlsmas.
Vilniaus A. Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje (Trakų g. 10) 12.00 val. Vaikų literatūros klasiko Prano Mašioto 150-osioms gimimo metinėms skirtos vaikų piešinių parodos „Mokykis tik džiaugtis ir kitiems padėk džiaugtis“ ir Suvalkijos (Sūduvos) krašto rašytojų knygų parodos „Man esi Tėviškė: sūduvių kūryba“ atidarymas.
Prie Nacionalinio dramos teatro (Gedimino pr. 4) 12.00 val. Kaziuko mugės atidarymas.
Užupio Kaziukas (Užupis, Tymo kvartalas) 13–14 val. XIX a. „Putbalas“ (Futbolas).
VšĮ Vilniaus vaikų ir jaunimo meno galerijoje (Vilniaus g. 39) 16.00 val. Vaikų piešinių parodos „Žvilgsnis į Sūduvą“ atidarymas ir meninis vyksmas „Skaitome P. Mašioto kūrybą ir piešiame“.
Vilniaus rotušėje (Didžioji g. 31) 17.00 val. Suvalkiečių (sūduvių) profesionalių dailininkų parodos „Vilnius – vartai į Suvalkiją (Sūduvą)“ atidarymas.
Suvalkijos (Sūduvos) profesionalių dailininkų parodos dar veiks ir „Arkos“ bei Šv. Jonų g. galerijose, Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje.
Vilniaus mokytojų namų svetainėje (Vilniaus g. 39) 18.00 val. Vakaras „Sūduva – knygnešystės centras: V. Kudirka, „Sietyno“ draugija“.
Dalyvaus solistas Danielius Sadauskas, Sintautų (Šakių r.) kultūros centro folkloro ansamblis „Santaka“ (vad. Jūratė Navickienė). Veiks Marijampolės Petro Kriaučiūno viešosios bibliotekos parengta paroda „Sietyno“ draugija ir Marijampolės krašto knygnešiai“, bus rodomas dokumentinis filmas „Dr. Vinco Kudirkos gyvenimo ir kūrybos apžvalga“, veiks leidyklos „Piko valanda“ išleistų knygų apie Suvalkiją ekspozicija (leidinių bus galima įsigyti).

Kovo 2 d. (šeštadienis)

Vilniaus arkikatedroje (Katedros a. 2) 9.00 val. Šv. Mišios už Suvalkijos (Sūduvos) krašto žmones.
11.00–12.00 val. Teatralizuotos karnavalinės eitynės nuo Lukiškių aikštės iki Rotušės aikštės.
Užupio Kaziukas (Užupio Meno Inkubatorius, Užupio g. 2A) 10–19 val. Archyvinė Užupio plenerų tapybos paroda.
10–19 val. Diagnostika kūrybai (gyd. Alfredas Maruška).
10–19 val. Linksmybės prie laužo. „Retro“ – vinilinių plokštelių šėlsmas.
Rotušės aikštėje 12.00 val. Suvalkiečių (sūduvių) dienų atidarymas.
12.30–18.00 val. Suvalkijos (Sūduvos) liaudies meistrų, kulinarinio paveldo atstovų ir meno mėgėjų kolektyvų pasirodymai.
11.00–18.00 val. Vizualinė projekcija LED vaizdo ekrane „Suvalkijos (Sūduvos) panorama“.
Užupio Kaziukas (Vasaros terasoje „Žalia žąsis“. Prie Maironio–Malūnų g. sankryžos – už tiltelio) 12–16 val. Šilčiausia vieta Kaziuko mugėje –„Samovarų“ vaišės“.
12–16 val. Unikali XIX a. antikvarinių „samovarų“ kolekcija.
Prie Nacionalinio dramos teatro (Gedimino pr. 4) 12.30–18.00 val. Koncertuoja Suvalkijos (Sūduvos) meno mėgėjų kolektyvai.
Vilniaus mokytojų namų svetainėje (Vilniaus g. 39) 14.00 val. Literatūros popietė „Ir nurimsime tik tėviškės papėdėj…“ (Kazys Bradūnas).
Dalyvaus rašytojai Gasparas Aleksa, Gintautas Iešmantas, Vitalija Filipova, Jonas Kalinauskas, Vaiva Markevičiūtė-Rykštė, Česlava Jakštytė, Selemonas Paltanavičius, Dalia Saukaitytė, Rita Mockeliūnienė, Justinas Sajauskas, bardai Vilma, Kornelija, Virginijus Aneliauskai, Gytis Ambrazevičius, aktorės Gražina Urbonaitė, Alvyda Čapaitytė ir kt.
Popietėje taip pat skambės Salomėjos Nėries, Vinco Mykolaičio-Putino, Kazio Borutos, Kazio Bradūno eilės. Veiks Sūduvos rašytojų knygų parodėlė-pardavimas.
Vilniaus rotušėje (Didžioji g. 31) 18.30 val. Koncertas „Mes – sūduviai“.

Kovo 4 d. (sekmadienis)

Užupio Kaziukas (Užupio Meno Inkubatorius, Užupio g. 2A) 10–19 val. Archyvinė Užupio plenerų tapybos paroda.
10–19 val. Diagnostika kūrybai (gyd. Alfredas Maruška).
10–19 val. Linksmybės prie laužo. „Retro“ – vinilinių plokštelių šėlsmas.
Rotušės aikštėje 12.00–15.00 val. Vilniaus meno mėgėjų kolektyvų pasirodymai.
15.00–16.00 val. Kaziuko mugės ir Suvalkijos (Sūduvos) dienų uždarymas.
Prie Nacionalinio dramos teatro (Gedimino pr. 4) 12.00–15.00 val. Suvalkijos (Sūduvos) ir Vilniaus meno mėgėjų kolektyvų pasirodymai.

Kaziuko mugė Kaune 2013 metais

Kaziuko mugė Kaune 2013 metais vyks kovo 8 – 9 – 10 dienomis. Kaziuko mugė Kaune vyks Laisvės alėjoje, Vilniaus, Daukanto, Vasario 16-osios gatvėse, Nepriklausomybės a., Rotušės a. nuo 9 val. iki 20 val.

Kaziuko mugės Kaune metu įsikurs ūkininkai, bitininkai, duonos kepėjai, ekologinės produkcijos gamintojai, amatininkai, tautodailininkai, aludariai, kalviai, vytelių pynėjai iš visos Lietuvos bei užsienio šalių. Kauniečiai ir miesto svečiai galės įsigyti liaudies meistrų meno dirbinių, paragauti kaimiškos giros, alaus, blynų, suvalkietiško skilandžio.  Taip pat Kazimiero mugės metu bus organizuojama koncertinė bei kultūrinė programa.

http://www.ukioklubas.lt/Uploads/images/Straipsni%C5%B3%20foto/%C5%BDem%C4%97s%20%C5%ABkis/%C5%BDem%C4%97s%20%C5%ABkis/Kaziuko%20mug%C4%97%20Kaune%202013%20programa.jpg

Kaziuko mugė Klaipėdoje 2013

Klaipėdos m.

Kaziuko mugė Klaipėdoje vyks 2013 metų kovo 2-3 d. nuo 8 iki 16 val. Teatro aikštėje ir Turgaus gatvėje. Klaipėdos Kaziuko mugės atidarymas ir koncertas – šeštadienį 12 val. Mišraus choro „Klaipėda“ koncertas įvyks mugės išvakarėse – kovo 1 d. 18 val. KU Menų fakulteto (K.Donelaičio g. 4) koncertų salėje.

medžiaga naudota  iš kaziukomuge2013.lt, ukioklubas.lt

© 2013, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.