0

PARODA „BALTIJOS INKLIUZAI“

balandžio 5, 2013 Gamtosauga, Kultūra, Parodos

Baltijos gintaro meno centras,( Šv.Mykolo 12, Vilnius) kviečia į Daivos Jusiūtės-Tarailienės stiklo ir foto darbų parodą

BALTIJOS INKLIUZAI

Atidarymas balandžio 5 d. 18 val. Aut. Daiva Jusiūtė – Tarailienė

Parodos objektas atsirado netikėtai, spontaniškai, iš šiokio tokio šoko, patirto vasarą vaikštant Baltijos pajūriu ir tarp realių šiukšlių bei negyvų jūros gyvūnų renkant Lietuvos auksu vadinamą gintarą. Pirmiausia kilo noras visas tas šiukšles surinkti, paskui atėjo suvokimas, kad aplinkui kilometro nuotolyje tiek į vieną, tiek į kitą pusę, nėra nei vienos šiukšliadėžės… Beliko tik susirinkti gintaro krislelius ir išsinešti galvos skausmą apie tai, kaip savo darbais galima būtų padėti pajūriui švarėti.

Parodoje demonstruojamos šiukšlių nuotraukos turėtų padėti susimąstyti, ar jau priklausau šiukšlintojų draugijai (www.šiukšlintojai.lt) arba gal dar nežinau, kad priklausau, nes paleistas per valstybinę šventę, krikštynas, vestuves, gimtadienį,  arba bet kokia kita puikia proga, prirašytas gražiausių palinkėjimų, balionėlis būna nuneštas į jūrą ir tampa pačia pačiausia šiukšle.

Stiklo vėriniai kalba trimis aspektais: vieni, tokie kaip „Nafta“, „Nugludintas stiklas“, „Jūros žydėjimai“ pasakoja apie konkrečius radinius jūros pakrantėje, kai nejučiomis pajuntu, jog rankiodamas gražiai nugludinto stiklo šukeles jau išsitepiau nafta arba norėčiau išsimaudyti, bet vanduo labiau panašus į  purvo balą su žalia, ruda, pilka puta, kiti yra mitologizuoti – „Saulė po vandeniu“, Jūratės vėrinys“ primena, kad mūsų jūra nėra tik šiaip sau jūra, ji įaugusi į bendrą tautos mitologinę sąmonę, kaip neatsiejama savasties ir tapatybės dalis. Dar kiti vėriniai, tokie, kaip „Ikrai“, „Inkliuzai“, „Apsaugotas gintaras“ yra aliuzija į švarią jūrą.

Renginį neabejotinai remia šiukšlintojų draugija (www.šiukšlintojai.lt).


P.S. Parodos metu bus galima įsigyti darbus o ypač nuotraukas. Lėšos už parduotas nuotraukas skiriamos Pajūrio regioniniam parkui, konkrečiai šiukšliadėžių įsigijimui.

© 2013, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.