0

Tragedija Rygoje: sugriuvo „Maxima“

lapkričio 22, 2013 Latvija, Nelaimės

Tragedija Rygoje: sugriuvo „Maxima“

Ketvirtadienio vakarą Latvijos sostinėje sugriuvo prekybos centras „Maxima“. Nelaimė įvyko parduotuvėje, esančioje Priedainės gatvėje nr. 20. Žuvo mažiausiai 33 žmonės, sužeistųjų – kelios dešimtys. Lietuvos ambasados Latvijoje duomenimis, tarp nukentėjusiųjų Lietuvos gyventojų nėra.

maximos tragedija

Žuvusiųjų skaičius nuolat keičiasi

Iš pradžių pranešta apie du žuvusius žmones, tačiau vėliau per griūtį žuvusiųjų skaičius išaugo iki 33, tarp jų – trys gelbėtojai.

Kai kurių aukų tapatybė nenustatyta, todėl policija ragina visus žmones, kuriems nepavyko susisiekti su savo artimaisiais ir kurie įtaria, kad jie galėjo būti tame prekybos centre, susisiekti su pareigūnais.

Ugniagesių ir gelbėtojų tarnybos pranešime sakoma, kad dar 38 žmonės buvo sužeisti. Tarp sužeistųjų yra 10 ugniagesių. Ugniagesiai kelių savo kolegų neteko tuo metu, kai jiems atvykus į įvykio vietą įgriuvo dar viena didelė stogo dalis.

Vienas „Maxima“ atstovas sakė, kad buvo sužeisti penki parduotuvės darbuotojai, iš kurių du buvo hospitalizuoti, tačiau dar trys nebuvo rasti.

Toliau vyksta gelbėjimo darbai

Didelės gelbėtojų pajėgos, dalyvaujant kariams ir dresuotiems šunims, penktadienį ryte toliau ieškojo gyvų žmonių sugriuvusiame prekybos centre tankiai gyvenamame Latvijos sostinės rajone. Tragedijos vietoje dirbo keturi dideli kranai. Nuo pat pradžių darbo ėmėsi 13 ugniagesių brigadų ir 17 greitosios pagalbos komandų.

Gelbėtojai retkarčiais išjungia visą savo įrangą ir prašo dingusių žmonių giminaičių skambinti jiems, kad galėtų išgirsti skambančius mobiliuosius telefonus, sakė gelbėtojų atstovė Viktorija Šembelė. Pasak jos, darbai vyksta lėtai, nes ir nuolaužų krūvos, ir išlikusi stogo dalis yra tarsi kortų namelis, galintis lengvai griūti toliau, jeigu bus pajudintos ar pakeltos ne tos dalys.

Gelbėtojai nežino, kiek žmonių dar gali būti po nuolaužomis, bet mano, kad žuvusiųjų skaičius didės. Kol kas nežinoma, kiek žmonių liko įstrigę po griuvėsiais.

„Ten liko mano žmona. Apie ją nėra jokios informacijos – ar ji žuvusi, ar gyva. Kai tik paskambinu, nebūna jokios informacijos“, – sakė Igoris Umanovas. Gelbėtojams darbuojantis jau 15 valandų, vyras sakė tikintis, kad jo žmona tebėra gyva.

Nelaimė įvyko vakare, apie 18 val., kai parduotuvėje buvo daug pirkėjų. Ant eilėse laukiančių žmonių nukrito apie 500 kvadratinių metrų parduotuvės stogo.

Rygos vicemeras Andris Amerikas teigė, kad jo turima informacija rodo, jog griūtis prasidėjo nuo parduotuvės žiemos sodo, o paskui „stogas sugriuvo kaip kortų namelis“.

Aiškinasi nelaimės priežastis

Žmonės nebuvo evakuoti iš prekybos centro „Maxima“ Rygoje prieš įgriūvant jo stogui, nors prieš nelaimę įsijungė priešgaisrinė signalizacija, nes nebuvo akivaizdžių gaisro požymių. Tai pareiškė bendrovės „Maxima Latvia“ valdybos narys Gintaras Jasinskas, komentuodamas ketvirtadienio vakarą įvykusį tragišką incidentą.

Latvijos valstybinė policija tiria tris versijas dėl ketvirtadienį Rygoje įvykusios prekybos centro „Maxima“ stogo griūties, policijos vadovas Intas Kuzis sakė penktadienį per spaudos konferenciją po krizių valdymo komiteto posėdžio. Viena iš versijų susijusi su prekybos centro projektu ir pastato priežiūra, kita – su pačiu pastatu, o pagal trečią nagrinėjamas faktas, kad ant stogo, kur buvo įrenginėjama žalioji erdvė, buvo sukrauta daug sunkių statybinių medžiagų.

Policija turi informacijos, kad prekybos centre priešgaisrinė signalizacija įsijungė dar prieš įgriūvant stogui. Pareigūnai aiškinasi, ar nebuvo pastato valdytojai aplaidumo reaguojant į pavojaus signalą.

I.Kuzis sakė, jog prireikus policija gali iškviesti užsienio ekspertus, kurie tirtų griūties priežastis.

Tuo metu Latvijos vidaus reikalų ministras Richardas Kozlovskis pareiškė, kad stogo griūtį nulėmė žmogaus klaida. Duodamas interviu visuomeninei televizijai, jis sakė: „Aišku, kad šį kartą, deja, viskas įvyko dėl žmogaus klaidos. Nebuvo jokios audros arba žemės drebėjimo, tačiau pastatas sugriuvo ramiu metu. Tai reiškia, kad šiuo atveju yra kažkieno kaltė.“

R.Kozlovskis kėlė prielaidą, kad galėjo būti padaryta pažeidimų projektuojant arba statant tą prekybos centrą.

„Bet kokių teroro aktų galimybė atmetama, ir akivaizdu, kad kažkas nesilaikė statybos reikalavimų“, – pažymėjo ministras.

Pasak R.Kozlovskio, ši tragedija paskatins daugiau dėmesio skirti statybų priežiūrai. „Vienas iš uždavinių bus patikrinti ir įvertinti, kaip laikomasi statybos reikalavimų. Dėl šio įvykio iškelta baudžiamoji byla“, – nurodė jis.

Rygos meras Nilas Ušakovas penktadienį pareiškė, jog griūtį tikriausiai nulėmė nepakankama statybos darbų priežiūra. „Labiausiai tikėtina prekybos centro „Maxima“ stogo griūties priežastis yra statybos saugumo taisyklių pažeidimai – konkrečiai, vykdant parduotuvės stogo apželdymo darbus“, – N.Ušakovas sakė Latvijos nacionaliniam transliuotojui LNT.

Pasak mero, statybinės medžiagos buvo sukrautos ant stogo tarp laikančiųjų konstrukcijų, o ne virš jų.

„Nėra pagrindo manyti, kad nebuvo galima išduoti leidimo to objekto statybai. Tiktai kyla klausimas, kiek kokybiškai buvo vykdoma statybų priežiūra – už tai atsako užsakovai ir statytojai“, – pažymėjo N.Ušakovas.

Meras pridūrė, kad „žalieji stogai“ Latvijos architektams nėra naujovė ir kad tokie stogai yra kuriami visame pasaulyje. „Daugelyje pasaulio miestų ant pastatų stogų būna baseinai arba sraigtasparnių nusileidimo aikštelės. (Šiuo atveju) esmė – saugumo taisyklių pažeidimas“, – sakė jis.

http://klaipeda.diena.lt/sites/default/files/styles/didele/public/47rs131121b781.jpg?itok=7arTb2cq

Premjeras sušauks Vyriausybės posėdį

Latvijos ministras pirmininkas Valdis Dombrovskis penktadienį sušauks Vyriausybės krizių valdymo posėdį dėl tragedijos sostinės prekybos centre. Bus tariamasi dėl to, kaip padėti tragiško incidento aukoms ir jų giminaičiams.

V.Dombrovskis pažymėjo, jog susipažinęs su gelbėjimo darbais, jis įsitikino, kad gelbėtojai ir gaisrininkai yra gerai aprūpinti vykdyti gelbėjimo darbus.

Rygos meras N. Ušakovas nurodė statybų priežiūros institucijai patikrinti visus projektus, kuriuos vykdė statybos kompanija „RE&RE“, pastačiusi prekybos centrą. Tai meras paskelbė savo „Twitter“ paskyroje. N.Ušakovas pridūrė, kad nutraukia atostogas ir anksčiau grįžta į darbą.

„Nurodžiau statybų priežiūros institucijai penktadienį pradėti neeilinį tyrimą visose „RE&RE“ statybvietėse“, – pranešė N.Ušakovas.

Broko galimybę atmeta

Prekybos centras, kurį nuomoja „Maxima“, buvo pastatytas bendrovės RE&RE pagal bendrovės „Homburg“ projektą. Pastatas buvo užbaigtas 2011 metų pabaigoje ir pelnė architektūros premiją.

Statybos bendrovė „RE&RE“ atmeta galimybę, kad Rygos Zuolitudės rajone esantis prekybos centras buvo pastatytas nekokybiškai. Bendrovės atstovė Marytė Straumė sakė, kad stogo įgriuvimo priežastys kol kas neaiškios, bet ji atmeta nekokybiško statybos darbų atlikimo galimybę.

„Šiuo atveju nėra pagrindo kalbėti apie nekokybiškai atliktus statybos darbus, nes šis projektas buvo griežtai prižiūrimas, – sakė ji. – Kaip ir visi kiti, esame ištikti šoko ir reiškiame užuojautą visoms aukoms ir jų artimiesiems. Dar per anksti kalbėti apie tikrąją tragedijos priežastį, ji bus nustatyta tyrimo metu“.

„Yra kelios galimos versijos ir, kadangi visi statybos darbai buvo vykdomi griežtai pagal projektą, plačiau negalime komentuoti nė vienos iš jų“, – sakė M.Straumė. Ji  paneigė nuomonę, jog stogas įgriuvo dėl to, kad ant jo buvo įrengiamas žiemos sodas.

„Ant parduotuvės stogo nebuvo rengiamas žiemos sodas. Ten darė vadinamąjį žaliąjį stogą. Tačiau reikia pažymėti, kad šiuo atveju buvo naudojamas ne smėlis, o specialus palengvintas substratas“, – nurodė „RE&RE“ atstovė.

Focus.lv žiniomis, vienas iš sugriuvusį prekybos centrą Rygoje stačiusios bendrovės „RE&RE“ savininkų išvežtas į ligoninę. Pirminiais duomenimis, verslininkui Ainarui Pauliniui diagnozuotas širdies priepuolis.

„Homburg“ atstovybė Lietuvoje nekomentuoja nelaimės

Kanados kapitalo bendrovės „ Homburg  Group“ antrinė įmonė Lietuvoje „Homburg valda“ atsisako komentuoti nelaimę Rygoje.

„Šiuo metu visi vadovai yra išvykę į Latviją. Kol kas nieko nekomentuosime, kol nebus aiškios nelaimės aplinkybės“, – teigė „Homburg valda“ atstovė Donata Gaučytė.

Kompanijos „Homburg  Group“, kuriai priklauso Rygoje esantis pastatas, valdybos narys Jamesas Torpey (Džeimsas Torpis) teigė, kad projektuojant ir statant Rygos prekybos centrą „Maxima“ buvo laikomasi visų reikalavimų.

Bendrovės tinklapyje informacija apie „Homburg valda“ Lietuvoje valdomus nekilnojamojo turto objektus nėra pateikiama.

Tinklapyje nurodoma, kad „Homburg valda“ šiuo metu Vilniuje vykdo šiuos nekilnojamojo turto projektus: „Homburg Riešė“, „Homburg Lentvaris“, „Homburg Gulbinai“, „Homburg Kreivasis“ Užupyje ir „Homburg Tuskulėnai“. Kaune vykdomas projektas „Homburg Merkurijus“, kurio tikslas, kaip nurodoma įmonės tinklapyje, yra atnaujinti prekybos centrą „Merkurijus“. Klaipėdoje bendrovė plėtoja projektą Turgaus gatvėje ir gyvenamųjų namų projektą Daržų gatvėje.

Lietuvos prezidentė pareiškė užuojautą

Lietuvos prezidentė pareiškė užuojautą Latvijos prezidentui dėl šios tragedijos.

„Savo ir visos Lietuvos vardu reiškiu gilią užuojautą dėl tragedijos Rygos prekybos centre. Šią sunkią valandą linkiu žuvusiųjų artimiesiems ir visiems Latvijos žmonėms stiprybės, ištvermės ir susitelkimo“, – rašoma prezidentės Dalios Grybauskaitės užuojautoje Andriui Bėrziniui.

Užuojautą Rygos gyventojams pareiškė ir Vilniaus meras Artūras Zuokas bei Kauno meras Andrius Kupčinskas.

klaipeda.diena.lt

 

© 2013, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.