0

Rusiško gintaro stygius prispaudė Lietuvos meistrus – greit neliks iš ko gaminti papuošalų

rugsėjo 4, 2014 Amatai, Auksarankiai

Prieš metus Karaliaučiaus kasyklose užrišti gintaro maišai Lietuvos meistrams iki šiol neprieinami. Gintaro tiekimą į mūsų šalį nutraukę Rusijos karjerų valdytojai nesutinka Lietuvai atnaujinti gintaro eksporto. Mūsų šalies meistrai nežinioje – sukauptos gintaro atsargos sparčiai senka, o vilties, kad pavyks susitarti su Karaliaučiaus kasykla – maža.

© R.Juozapaitytės nuotr.

© R.Juozapaitytės nuotr.

Papuošalai iš gintaro pastebimai mažėja

Gintaro tiekimas iš Karaliaučiaus į Lietuvą nutrauktas prieš maždaug metus. Naujai paskirti kasyklų valdytojai tikina taip kovojantys su gintaro kontrabanda ir bandantys atgaivinti  ekonomiką  Karaliaučiaus srityje.  Lietuvos meistrai neviltyje – jų sukauptos atsargos jau baigia išsekti, o alternatyvų rusiškiam gintarui – nėra.

Rusijos karjeruose iškastas gintaras  – pagrindinė žaliava Lietuvos meistrų darbams. Meistrai baiminasi ilgainiui likti už juvelyrikos rinkos borto. Jau ir dabar pastebimai suprastėjo papuošalų iš gintaro kokybė.

„Neseniai buvau Gariūnuose ir drąsiai galiu pasakyti, kad jau nebėra į ką pažiūrėti. Dirbiniai sumažėję, papuošalams naudojamas antrarūšis gintaras. Rasti skaidraus, gražaus gintaro papuošalą jau sunku, o jei ir pavyksta, tai kaina būna labai aukšta“, – susidariusią situaciją vertino Gintaro dirbinių gamintojų ir eksportuotojų asociacijos vadovas vilnietis Šarūnas Davainis.

Karaliaučiaus gintaras – aukso gysla perpardavinėtojams

Gintaro meistrai svarsto, kad užtvarai į Karaliaučiaus kasyklas labiausiai purto perpardavinėtojų kišenes. Jie, esą, iš gintaro susisemdavo liūto dalį,  Karaliaučiuje įsigytą gintarą  bent triskart brangiau tiekdami į Kiniją.

„Perpardavėjai daugiausia  uždirbdavo iš rusiško gintaro, o ne pavieniai meistrai. Paskaičiuokite, kokie jų pelnai būdavo, jei kilogramas geros kokybės gintaro rinkoje kainuoja maždaug 3 tūkst. eurų, o perpardavėjai į Kiniją tiekdavo bent trigubai brangiau“, – skaičiavo Š.Davainis.

Rusai siūlė steigti bendras įmones

Per metus trunkantį gintaro badą Lietuvos meistrai bandė susitari  su Karaliaučiaus gintaro kasyklos valdytojais, kad žaliavos tiekimas  dirbiniams būtų atnaujintas.

Tačiau rusai iškėlė ultimatumą – steigti bendras Lietuvos ir Rusijos bendroves. Už galimybę naudotis rusišku gintaru lietuvių meistrai turėtų su rusais pasidalinti gintaro apdirbimo subtilybėmis. Tačiau lietuviai nesiryžo merkti kojų į sunkiai prognozuojamą Rusijos rinką, o Karaliaučius gintaro maišus mūsų meistrams tebelaiko užrišęs.

Lietuva ieškos savo gintaro kasyklų

Užsitęsęs gintaro badas pakurstė svarstymus pačiai Lietuvai turėti gintaro kasyklas. Geologų duomenimis, gintaro klodai slypi Kuršių nerijoje.

„Dabar į Valstybinę geologinės informacijos sistemos duomenų bazę yra įrašytas preliminariai išžvalgytas Juodkrantės gintaro telkinys ir trys perspektyvūs gintaro išplitimo plotai Kuršių marių priekrantėje.

1992–1994 metais atlikti tyrimai patvirtino, kad Kuršių mariose yra galimybių išgauti gintarą. Preliminariai išžvalgytame Juodkrantės telkinyje gintaro ištekliai sudaro 112 tonų“, – pranešime apie galimybę Lietuvai turėti savo gintaro kasyklas išdėstė aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas.

Šios ministerijos iniciatyva turėtų būti paskelbtas konkursas gintaro ištekliams išžvalgyti.
15min.lt

© 2014, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.