0

Meduje esančios bakterijos gydo nuo ligų, prieš kurias bejėgiai ir antibiotikai

rugsėjo 10, 2014 MEDICINA, Mokslas

Tūkstančius metų iki tol, kol buvo pradėta prekiauti medumi, jis buvo naudojamas siekiant apsisaugoti nuo infekcijų. Pasirodo, kad meduje esančios pienarūgštės bakterijos turi tokių gydomųjų savybių, kurios gali leisti išgydyti nuo tokių bakterijų, kurios įgijo imunitetą antibiotikams arba kurių antibiotikai neveikia.

AFP/„Scanpix“ nuotr. / Bitininkai tikrina avilius

AFP/„Scanpix“ nuotr. / Bitininkai tikrina avilius

Lundo universiteto mokslininkai iš Švedijos meduje rado 13 pieno rūgšties bakterijų, kurios gaminamos bičių skrandyje. Šios bakterijos gamina aibę antimikrobinių junginių.

Bakterija buvo išmėginta su keliais žmonių žaizdų patogenais, tokiais kaip vienam iš antibiotikų – meticilinui, atsparūs auksinis stafilokokas, pseudoma ar enterokokas. Kai laboratoriniuose tyrimuose buvo panaudota pienarūgštės bakterija, ji neutralizavo visas kenksmingas bakterijas.

Pienarūgštės bakterija su žmonėmis išbandyta nebuvo, tačiau mokslininkai bakterijas ištyrė su sergančiais arkliais. Jiems buvo duodami mišiniai su medumi ir visų arklių negalavimai pranyko.

Tyrėjai mano, kad tokius puikius rezultatus nulemia plataus spektro veikliosios medžiagos.

„Antibiotikai turi vieną veikliąją medžiagą, kuri efektyvi prieš gana siaurą spektrą bakterijų. O šios 13 prienarūštėje randamų bakterijų turi kaip tik tokią sudėtį, kurios reikia gydymui Panašu, kad ši sudėtis veikė milijonus metų saugodama bites nuo kenksmingų organizmų. Tiesa, kadangi parduotuvėse esančiame meduje aktyvių pienarūgštės bakterijų nėra, dalis jų unikalių savybių pastaruoju metu buvo prarasta“, – pasakojo vienas tyrimo autorių Tobiasas Olofssonas.

Toliau ketinama atlikti klinikinius tyrimus su didesne bakterijų įvairove ir meduje randamas bakterijas išmėginti ne tik su gyvūnais, bet ir su žmonėmis.

Mokslas.IT

© 2014, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.