0

Netekome dalies paplūdimio, padėkime sutvarkyti

sausio 13, 2015 Gamtosauga, Nelaimės, Orai

Virginija Spurytė\\

„Uraganas „Feliksas“ ir iš Klaipėdos, ir iš Lietuvos atėmė šiek tiek žemės. Likusius paplūdimius reikia kuo greičiau tvarkyti, kad stichija nepridarytų dar daugiau žalos“, – konstatavo uostamiesčio pliažus, kuriuos nusiaubė savaitgalį siautęs uraganas „Feliksas“, apžiūrėjęs Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Jis uraganą „Feliksą“ pavadino jaunesniuoju uragano „Anatolijus“ broliu, nes pastarąjį kartą paplūdimiai taip siaubingai buvo nuniokoti prieš 15 metų.

„Situacija yra tokia bloga, kad kelia labai didelį susirūpinimą ir verčia kuo skubiau ieškoti priemonių, kaip pašalinti pasekmes“, – dėstė V. Grubliauskas.

Gamtos stichija skaudžiai smogė Smiltynės gelbėjimo stočiai. „Galima tik įsivaizduoti, koks galingas uraganas buvo, jei jūros bangos persirito per gana planų Smiltynės paplūdimį ir pasiekė gelbėjimo stoties langus“, – baisėjosi uostamiesčio meras.

M.Milinio nuotr. / Uraganas "Feliksas" pajūryje

M.Milinio nuotr. / Uraganas „Feliksas“ pajūryje

Bangos visiškai suniokojo ir tris lauko kavinių paviljonus.

Uraganinis vėjas ir jo sukeltos milžiniškos bangos, grįždamos į jūrą, „pavogė“ tiek smėlio, kad Melnragės ir Girulių paplūdimiai susiaurėjo kai kur metru, o kai kur ir pusantro metro.

„Tačiau dabar didžiausia problema yra ta, kad paplūdimiai pilni šiukšlių. Kai kurios jų yra atneštos iš jūros, tačiau didžioji jų dalis yra sulaužyti laiptai, takai, vedantys prie jūros, kopų pynimui naudotos žabtvorės. Jei dabar tų šiukšlių nesurinksime, jas užneš smėlis, o vasarą jos iš po jo ims lįsti ir gali pridaryti rimtų nemalonumų“, – į ateitį žvelgė V. Grubliauskas.

Todėl jis jau kreipėsi į kariškius, Lietuvos policijos mokyklos auklėtinius, įvairias visuomenines organizacijas, kad jos organizuotų talkas ir išvalytų Klaipėdos paplūdimį.

„Įkūrėme talkos organizavimo štabą, kuris visus savanorius aprūpins reikiamomis darbo priemonėmis. Dabar tikrai tas laikas, kai reikia parodyti, kad miestą mylime ne žodžiais, o darbais“, – teigė V. Grubliauskas.

Jis kol kas nesiryžo pinigais vertinti paplūdimiams padarytos stichijos žalos, tačiau ji gali viršyti ir 100 tūkst. eurų.

„Žinoma, kad kreipsimės į Aplinkos ministeriją pinigų paplūdimiams tvarkyti, nes jie yra ne tik Klaipėdos, bet visos Lietuvos. Tačiau pirmiausia reikia sutvarkyti tai, ką būtina, o paskui spręsti kitus klausimus“, – tvirtino Klaipėdos meras.

© 2015, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.