0

Žemės branduolys mokslininkams pateikė staigmeną

vasario 18, 2015 Mokslas

Iki šiol buvo manoma, kad Žemės vidinis branduolys yra vientisas, tačiau nauji tyrimai mokslininkams padėjo nustatyti, kad jis turi dvi dalis.

zemes-branduolys

Pats Žemės branduolys – centrinė planetos dalis, sudaryta iš geležies-nikelio lydinio, – turi skystą išorinį sluoksnį ir vidinį kietą branduolį. Dabar paaiškėjo, kad pastarasis nėra vientisas, skelbia BBC.

Kinijos ir JAV mokslininkų komanda teigia, kad pačioje branduolio šerdyje geležies kristalų struktūra yra kitokia nei atokesnėje dalyje.

Kadangi išgręžti planetos iki centrinės dalies iki šiol nepavyko, apie vidinių sluoksnių sandarą mokslininkai sprendžia remdamiesi kitais duomenimis.

Šiame tyrime buvo vadovaujamasi žemės drebėjimų „aido“ tyrimais – mokslininkai analizavo bangų pokyčius, joms skrodžiant skirtingus planetos sluoksnius.

„Bangos juda iš vienos Žemės pusės į kitą, atsitrenkdamos ir grįždamos atgal“, – sakė Ilinojaus universiteto profesorius Xiaodongas Songas.

Anot tyrėjų, šie duomenys leido nustatyti, kad kietas vidinis branduolys, kurio dydis prilygsta Mėnuliui, turi dvi dalis: kristalai vidinėje šerdyje nukreipti iš Rytų į Vakarus (t.y. horizontaliai), o išorinėje dalyje – iš Šiaurės į Pietus (vertikaliai).

„Tai, kad skirtinguose vidinio branduolio regionuose aptikome kitokias struktūras, gali šį tą pasakyti apie labai ilgą Žemės istoriją“, – teigė X.Songas.

Vidinis branduolys, esantis didesniame nei 5 tūkst. km gylyje, pradėjo kietėti maždaug prieš milijardą metų ir šiuo metu toliau auga – apytiksliai 0,5 mm per metus.

Atsižvelgdami į skirtingą kristalų struktūrą, mokslininkai kelia prielaidą, kad jie formavosi kitokiomis sąlygomis, o pasikeitusi kristalų kryptis rodo dramatiškus pokyčius – pavyzdžiui, planetos magnetinis laukas pasislinko 90 laipsnių.Naujojo tyrimo rezultatai aptariami žurnale „Nature Geoscience“.

© 2015, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.