0

Kernavės piliakalnių lankymas savo tautai bus jau už pinigus

balandžio 30, 2015 istorinės žemės, Muziejai, Paveldas

„Lietuvos žinios“ paskelbė, kad Kernavės piliakalnių lankymą ir įėjimą į rezervato teritoriją numatyta apmokestinti nuo kitų metų turistinio sezono pradžios.

Miesto svečiai galės patekti susimokėję ekologijos mokestį, kurį, netoli miesto bažnyčios pastatytame informaciniame pastate ir bus renkamas mokestis.

Kernavės kultūrinio rezervato direktorius Saulius Vadišis šiuo metu turi daug darbo, derinti teisinius aktus ir sutvarkyti dokumentus bei taisykles kas ir kaip bus praleidžiami per tam pastatytą tvorą su vartais. Jis kol kas negali atsakyti, kam bus pritaikomos nuolaidos. Pasak jo, mokestis bus renkamas, kad palaikyti infrastruktūrą, nes rezervato plotas siekia apie 100 hektarų.

A 3265

Matyt tokio sprendimo pasekmės pradžia, kai Kernavės archeologinė vietovė 2004 metais buvo įtraukta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Buvo gauta iš ES lėšų vienam finansuojamam milijono eurų vertės projektui, kuris yra skirtas turizmo infrastruktūrai gerinti. Nuo 2010-ųjų metų tvirtinami slenkantys Kernavės piliakalnių šlaitai, tiesiami takai, po atviru dangumi steigiamas muziejus, kuriame bus bandoma atkurti archeologinę XIV amžiaus gyvenvietę. Šie darbai Kernavės miestelį pagrąžino, bet šis grožis dabar mokesčių mokėtojams bus apmokestintas. Tokia tendencija verčia suklusti, ar šalia esantis Neries regioninis parkas, kuris irgi yra kartais finansuojamas vykdant įvairius projektus, neįves parko lankymo mokesčio? Toks reiškinys Lietuvoje jau nebe naujiena, kai saugomos teritorijos apmokestinamos.

© 2015, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.