0

Stovyklavimas gamtoje gali apkarsti

birželio 9, 2015 Gamtosauga

Živilė Barkauskaitė\\

Prasidėjus vasarai į gamtą plūsta vis daugiau poilsiautojų. Ir nemažai jų susiduria su nemenku galvosūkiu – kur statyti automobilį. GRYNAS.lt domisi, kaip negauti baudos, jei mašiną norima palikti pamiškėje, o ten nėra tam pritaikytos stovėjimo vietos.

Lankymosi miške taisyklėse draudžiama statyti automobilius ant miško paklotės. Tą galima daryti tik ant kelio dangos arba specialiai įrengtoje aikštelėje. Taip pat draudžiama palikti mašinas vandens telkinių apsaugos juostose, t.y. arčiau nei 25 metrai nuo vandens telkinių.

„Paliksite automobilį ant paklotės – gausite baudą“, – perspėja Aplinkos ministerijos Saugomų teritorijų strategijos skyriaus vedėjas Algirdas Klimavičius. O tokia bauda gali siekti ir 144 eur.

„Geriau nestatyti automobilių prie pat kranto ar miške ant samanų, o paeiti šimtą metrų. Visiems būtų smagiau, jei poilsiaujant nebūtų niokojama aplinka ir vasaros pabaigoje miškas atrodytų taip pat tvarkingai kaip ir jos pradžioje. Jei miško paklotė nebus nuvažinėta ir suardyta, visi galėsime grožėtis gražia gamta“, – sako A. Klimavičius.

Statant automobilį miške neverta sekti kitų pavyzdžiu

Aukštaitijos nacionalinio parko Kraštotvarkos skyriaus vyriausiasis specialistas-inspektorius Andrius Juodelis siūlo neapsirikti ne tik miške statant automobilius, o ir renkantis vietą palapinei.

„Jei nėra įrengtų automobilių stovėjimo aikštelių, tai labai didelė tikimybė, kad toje vietoje negalima statyti ir palapinių. Tik stovyklavietėse galima statyti palapines bei kūrenti laužus. Jei nėra specialių stovėjimo aikštelių, automobilius statyti reikėtų šalikelėje“, – primena A. Juodelis.

Išvažinėjusiems miško paklotę skirs baudas

Išvažinėjusiems miško paklotę skirs baudas © A. Aleksėjūnienės nuotr./GRYNAS.lt

Jei miške automobilių stovėjimo aikštelių nėra, poilsiautojai dažnai tiesiog patys pasirenka erdvesnę medžių proskyną ir joje reguliariai palikinėja savo transporto priemones. Vis dėlto taip elgtis nereikėtų, kadangi tokiu būdu ardoma miško paklotė.

„Jei metų pradžioje vairuotojai toje savadarbėje aikštelėje automobilių nestatytų, joje greitai ir sėkmingai ataugtų žolė. Lankymosi miške taisyklės nusako, kad automobilius reikalui esant galima statyti kelkraštyje, kur nėra žolės ar uogienojų. Bet tuo piktnaudžiauti ir įvažiavus gilyn į mišką statyti dešimt-penkiolika automobilių bet kur bei sakyti, kad čia taip jau buvo, nereikėtų. Už važinėjimą ne keliais, žolės mindymą yra numatytos administracinės baudos“, – primena inspektorius.

Už pažeidimus draustinyje piliečiams skiriama bauda siekia nuo 86 iki 144 eur. Parko teritorijoje – nuo 28 iki 86 eur. Lankymosi miške taisyklių pažeidimas ir atitinkamai transportų priemonių statymas miške, važiavimas, kur tai daryti draudžiama, užtraukia baudą nuo 14 iki 57 eur.

Ežerais turtingame Aukštaitijos nacionaliniame parke tokių baudų kiekvieną vasarą skiriama bent keliasdešimt.

Žemaitijos miškuose legalių vietų statyti automobiliui pakanka

Žemaitijos nacionalinio parko Kraštotvarkos ir informacijos skyriaus vedėja Daiva Abrutė pastebi, kad Žemaitijos nacionaliniame parke specialiai įrengtų automobilių stovėjimo aikštelių pakanka visiems, tačiau ne visi turistai nori statyti automobilius toliau savo regėjimo zonos.

„Turime ir privačių, ir nemokamų automobilių stovėjimo aikštelių. Galima pasirinkti. Problema atsiranda tada, kai visi nori automobiliu privažiuoti jei ne prie pat ežero, tai bent taip arti, kad galėtų matyti savo brangų automobilį. O tai ne visada pavyksta ir kartais tenka jį palikti bei truputėlį paėjėti pėstute“, – sako D. Abrutė.

Žemaitijos nacionalinio parko inspektoriai reguliariai vykdo reidus patys, be to, parko lankytojų važiuoja tikrinti ir policija.

Stovyklaujant gamtoje reikia laikytis taisyklių © Stopkadras/DELFI.TV

Stovyklaujant gamtoje reikia laikytis taisyklių © Stopkadras/DELFI.TV

„Tikrai nesiūlyčiau žmonėms statyti automobilio bet kur, kur jie sugalvoja, jei nenori susigadinti sau malonaus poilsio“, – šypteli kraštotvarkos specialistė.

Jos teigimu, daugiausiai pažeidimų nustatoma ilgųjų vasaros savaitgalių metu, kai šventinės dienos sutampa su labai gražiais, šiltais orais.

„Mūsų vasaros dažniausiai nebūna labai karštos, tai jei pasitaiko ilgesnis savaitgalis ir geresni orai, lankytojų ir pažeidimų skaičius labai išauga. Darbo dienomis nėra didelių kamščių ir pažeidimų fiksuojama minimaliai“, – kalbėjo D. Abrutė.

© 2015, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.