0

Latvijoje atidengtas paminklas karaliui Mindaugui ir karalienei Mortai

rugsėjo 21, 2015 Istorija, Latvija, skulptoriai ir skulptūros

Minint Baltų vienybės dieną, sekmadienį Agluonoje, Latvijoje, atidengtas paminklas Lietuvos karaliui Mindaugui ir karalienei Mortai.

Mindaugas__Morta
Bronzinė beveik dvi tonas sverianti skulptūra vidurdienį atidengta Agluonos bazilikos šventoriuje. Ceremonijoje dalyvavo Lietuvos ir Latvijos kultūros ministrai, abiejų šalių katalikų bažnyčios dvasininkai.
Istorinė legenda byloja, kad Mindaugo žmona Morta, latviškai vadinama Marta, buvusi kilmingo Latgalijos Medelonų pilies valdytojo duktė, o pats Mindaugas buvo palaidotas Agluonoje.
„Yra susidaręs stereotipas, kad valdovas mene turi būti pakylėtas, išaukštintas, joti ant žirgo ar didelio pjedestalo. Tačiau aš pasirinkau kitaip pavaizduoti Mindaugą. Agluonoje stovės ne karo žygyje kovojantis valdovas, o šeimos žmogus. Jis čia – namie, su besilaukiančia Morta ir jųdviejų sūnumi Rukliu.
http://www.lsm.lv/public/assets/userfiles/Jogita/mindaug.jpg
Mindaugas čia – beveik žmogaus ūgio, nedaug išdidintas. Kaip tautų vienytojas, jis turėjo būti ne tik kilnus, bet ir žmogiškas bei atviras – stengiausi perteikti ir šias savybes“, – sakė su architektais Jonu Anuškevičiumi ir Vyteniu Izokaičiu paminklą kūręs skulptorius Vidmantas Gylikis.
Paminklas karaliui Mindaugui Agluonoje iškilo Lietuvos ir Latvijos visuomenės bei kultūros darbuotojų iniciatyva. Mindaugas (apie 1200–1263 m) – Lietuvos didysis kunigaikštis, pirmasis Lietuvos karalius (1253– 1263). Jo vainikavimo Lietuvos karaliumi diena yra Lietuvos valstybinė šventė.
Šaltinis: tv3.lt

© 2015, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.