0

Prie Kuršių marių gyvenantys rusniškiai negali net užlipti ant ledo, nes gaus baudą

sausio 22, 2016 Įstatymai, PARKAI, Vakarų Lietuva

Didžiausios Lietuvos salos – Rusnės – gyventojai, kasdien matantys užšalusias marias, negali lipti ant ledo. Paradoksas, tačiau salos gyventojai net ir norėdami žvejoti ant marių turi važiuoti bent 30 km iki Ventės rago. Neapsikentę vietos gyventojai kreipėsi į Seimą bei Vyriausybę ir prašo leisti laisvai vaikščioti ant Kuršių marių ledo.

 Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr. / Rusnės uostelis žiemoja

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr. / Rusnės uostelis žiemoja

„Rusnės gyventojai, istoriškai turėję galimybę vaikščioti ir žvejoti ant Kuršių marių, pagal dabartinius Nemuno deltos regioninio parko sprendimus, nebegali ant jo užlipti, negali organizuoti mėgėjiškos žvejybos ir žygių pėsčiomis bei slidėmis salos svečiams, nes marių pakrantė, Pakalnės ir Vorusnės upių žiotys papuola į Avandeltos rezervato teritoriją. Yra žlugdomas turizmo verslas, mėgėjiškos žvejybos tradicijos, smulkieji amatai ir istorinės tradicijos, kurios nuo seno buvo neatskiriama Rusnės salos dalis“, – valdžios atstovams išplatintame rašte teigia rusniškiai.

Kaimo turizmo verslą plėtojantys rusniškiai įsitikinę, kad jei ne šis draudimas – žiemą juos dažniau lankytų poledinės žūklės mėgėjai. Dabar jiems į Rusnę važiuoti nėra ko.

Užlipsi ant ledo – gausi baudą

Anot Rusnės seniūnės Dalios Drobnienės, vandenų supami rusniškiai yra nuskriausti ir diskriminuojami, lyginant su kitomis krašto teritorijomis kaip Ventė, Mingė ar Kuršių nerija, kur panašių draudimų nėra.

15min.lt skaitytojo Nojaus nuotr./Ledo kelias tarp Šilutės ir Rusnės

15min.lt skaitytojo Nojaus nuotr./Ledo kelias tarp Šilutės ir Rusnės

Nemuno deltos regioninio parko tvarkymo planas numato, kad nuo Skirvytės žiočių pietuose visa vakarinė salos pakrantė ir 1 km pločio marių ruožas iki pat Atmatos žiočių yra paskelbtas gamtiniu rezervatu. Draudimas keliauti ledu negalioja tik specialiosioms tarnyboms, aplinkosaugininkams ir užsiimantiems versline žvejyba.

Visiems kitiems už taisyklių pažeidimą ir lipimą ant ledo gresia bauda nuo 86 iki 144 eurų.

Vietiniai, norėdami legaliai pabūti ant Kuršių marių ledo, turi važiuoti bent jau iki Ventės rago ir pirmyn bei atgal įveikti beveik 60 km.

„Turistai aplenkia mūsų salą, tuštėja kaimo turizmo sodybos, smulkusis verslas merdi. Neturėdami estakados, būdami pasienio zonoje (dėl to draudžiama naudotis ledo keliais Skirvytėje ir Vytinėje) patiriame dar vieną smūgį mūsų salos gyvybiškai svarbiems objektams, verslo ir gyvenimo kokybei“, – įsitikinę rusniškiai.

Nebuvo ledo – nebuvo problemos

Nemuno deltos regioninio parko direkcijos vadovas Vaidas Pavilionis tikino, kad tos taisyklės – visiškai ne naujiena ir jos galioja jau seniai.

„Tiesiog nei pernai, nei užpernai niekam tai nerūpėjo. Tiesiog nebuvo ledo. Dabar, kai užšalo marios – vėl prisiminta. Mes laikomės teisės aktų, rezervatų lankymo taisyklėse yra nurodyti draudimai, todėl ir būtina jų laikytis“, – aiškino parko vadovas.

Avandeltos gamtinis rezervatas, esantis vakarinėje Rusnės dalyje, yra saugomas dėl unikalios augalijos bei gyvūnijos. Čia įsikuria pilkosios žąsys, jūriniai ereliai, mažosios žuvėdros, švygždos ir kiti saugomi  paukščiai.

Anot parko vadovo, tikėtina, kad ištirpus ledui bus pamiršta ir problema. Panašiai būna ir su ledo keliu, kai užliejamas sausumos kelias į žemyninę dalį.

15min kalbinti rusniškiai suabejojo, ar gamtai būtų daroma žala, jei ledu praeitų žvejai ar turistai.

„Tikimės, kad netrukus gausime atsakymą iš Vyriausybės ar Seimo ir bus leidžiama vaikščioti ledu. Nenorime to daryti nelegaliai, norime išspręsti problemą civilizuotai“, – teigė D.Drobnienė.

© 2016, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.