0

Miego trūkumas veikia kaip marihuana?

kovo 8, 2016 MEDICINA, Mokslas

Jeigu prastai išsimiegojote, gali būti, kad stengdamiesi numalšinti alkį imsite ieškoti kokio nors nesveiko užkandžio.

FOTO: sleep-centre.ca

FOTO: sleep-centre.ca

Ir, remiantis naujais tyrimais, čia mes niekuo negalime sau pagelbėti – miego trūkumas padidina mūsų apetitą panašiai kaip marihuana – padidindamas alkį sukeliančių cheminių junginių lygį kraujyje, rašo medicalnewstoday.com.

Vis daugiau tyrimų įrodo neišsimiegojimo įtaką sveikatai, kuri apima diabeto, depresijos, kardiovaskulinių ligų bei nutukimo rizikos padidėjimą.

Ir nepaisant to, daugiau nei trečdalis žmonijos vis dar nesilaiko rekomendacijų kasnakt miegoti 7–8 valandas.

Nesvarbu, dėl kokios priežasties naktį mažai miegojote – dėl streso, dėl užsitęsusio vakarėlio ar miego sutrikimų, kitą dieną jusite didesnį alkį ir ypač padidėjusį potraukį nesveikam maistui.

Mokslų daktaras E.Hanlonas iš Čikagos universiteto (The University of Chicago) bei jo kolegos išsiaiškino, kodėl taip yra: „Mes supratome, kad miego trukmės  apribojimas sužadina signalus, kurie gali padidinti valgymo teikiamą malonumą. Atrodo, kad miego trūkumas aktyvina endokanabinoidinę sistemą (tai fiziologinė sistema, itin svarbi organizmo energijos homeostazei, lipidų bei gliukozės apykaitai) ir tokiu būdu sustiprina alkio jausmą. Taip pat šią sistemą aktyvina ir marihuana“.

Tyrėjai publikavo savo atradimus žurnale „Sleep“.

Miego trūkumas padidina kraujyje cirkuliuojančių endokanabinoidų lygį 33 proc.

Trumpiau miegoję jautėsi alkanesni

Komanda ištyrė 14 sveikų  20-mečių savanorių, kurie turėjo „apsigyventi“ universiteto klinikinių tyrimų centre du bandymo periodus, trukusius po keturias dienas.

Per pirmąjį keturių  dienų bandymą tiriamieji lovoje praleisdavo 8,5 val., o vidutinė miego trukmė buvo 7,5 val. per naktį. Per kitą keturių dienų trukmės bandymo laikotarpį – atitinkamai 4,5 val. ir 4,2 val. per naktį.

Kiekvieno bandymo metu tyrėjai stebėjo dalyvių alkio jutimą ir valgymo įpročius. Abiejų periodų metu dalyviai buvo maitinami pagal tą patį valgiaraštį tris kartus per dieną: 9, 14 ir 19 val. Taip pat po ketvirtos paros, praleistos miegant tyrimų centre, jiems buvo siūloma įvairių užkandžių.

Tyrėjai matavo hormonų grelino ir leptino lygį dalyvių organizme; jau ankstesniuose tyrimuose pastebėta, kad aukštas grelino ir žemas leptino lygis yra susiję su trumpa miego trukme ir padidėjusiu apetitu.

Be to, komanda matavo endokanabinoido 2-arachidonoilglicerolio  (2-AG) lygį tiriamųjų kraujyje. Jis įprastai yra žemas nakties metu ir pamažu didėja dieną, kol vidurdienį pasiekia piką.

Tyrėjai nustatė normalų 2-AG lygį dalyvių kraujyje, kai jie buvo gerai išsimiegoję. Sumažėjus miego trukmei, 2-AG lygis kraujyje padidėjo 33 proc.  ir piką pasiekė apie 14 val. – tai yra maždaug 90 min. vėliau nei gerai išsimiegojus – bei išliko aukštas iki 21 val.

Dar daugiau: komanda išsiaiškino, kad  trumpai miegoję tiriamieji pastebėjo, jog jautėsi alkanesni, ypač papietavę. Alkio sustiprėjimas, mokslininkų teigimu, sutapo su tuo laiku, kai 2-AG lygis dalyvių kraujyje pasiekė piką.

Tai reiškia, kad miego trūkumas padidina apetitą tokiu pat būdu kaip tetrahydrokanabinolis (THC) – pagrindinis aktyvus marihuanos komponentas – paveikdamas endokanabinoidinę sistemą.

Miego trūkumas gali nulemti svorio padidėjimą

Po ketvirtos miegojimo tyrimų centre dienos, dalyviams pasiūlius užkandžių, kai buvo neišsimiegoję, jie noriai priėmė pasiūlymą – nepriklausomai nuo to, kad buvo valgę vos prieš kelias valandas. Taip pat trumpiau miegoję, jie dažniau rinkosi beveik dvigubai kaloringesnius ir turinčius daugiau riebalų užkandžius.

Taigi, miego trūkumas pakelia organizme cirkuliuojančių endokanabinoidų lygį, o tai įrodytų mechanizmą, kuriam veikiant sutrumpėjusi miego trukmė lemia didesnio maisto kiekio suvartojimą, ypač užkandžių, nepriklausomai nuo tik minimaliai padidėjusio energijos poreikio.

Atlikus vieną tyrimą buvo pastebėta, kad kiekvienai budrumo valandai tenka 17 papildomų kcal, o tai reiškia apie 70 kcal, jei prarandamos 4 miego valandos. Bet pasiūlius užkandžių, tiriamieji jų prisivalgė tiek, kad gavo daugiau nei 300 papildomų kcal, o palaipsniui tai galėtų nulemti antsvorio atsiradimą.

Pastebėta, kad miego trūkumas ne tik skatina suvartoti daugiau kalorijų, bet pakeičia ir valgymo teikiamo malonumo suvokimą.

E.Hanlonas sakė: „Jei turite šokoladinį batonėlį ir esate išsimiegojęs, jūs laisvai galėsite kontroliuoti pasirinkimą, valgyti jį ar ne. Tačiau jei jums trūksta miego, potraukis tam tikram maistui sustiprėja, o jūsų gebėjimas jam atsispirti – sumažėja. Taigi tikimybė, kad jūs suvalgysite šokoladinį batonėlį, yra didesnė. Be to, jums norėsis dar ir dar – galiausiai taip nė nepastebėsite, kaip priaugsite nereikalingo svorio“.

Mokslininkai pripažįsta, kad jų tyrimas turi trūkumų (gana maža imtis ir trumpa tyrimo trukmė), tačiau jie vis viena tiki, kad gauti rezultatai yra reikšmingi ir atspindintys realią situaciją gyvenime.

vlmedicina.lt

© 2016, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.