0

10 pamirštų karalysčių, kurios prarastos istorijos verpetuose. Tarp jų – ir LDK

balandžio 16, 2016 Istorija, istorinės žemės, LDK

Dauguma mūsų žino, kur ir kada gyvavo Romos ar Osmanų imperija, nors šių karalysčių jau seniai nebėra. Tačiau be jų pasaulyje buvo ir kitų galinčių karalysčių bei kunigaikštysčių, kurios nepelnytai pamirštos. Portalas Listverse.com siūlo prisiminti dešimt kunigaikštysčių, kurių dabar nebėra.

Trakų istorijos muziejaus nuotr. / Trakai LDK laikotarpiu

Trakų istorijos muziejaus nuotr. / Trakai LDK laikotarpiu

Pirmoje šio sąrašo vietoje atsidūrė Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė, gyvavusi 1236–1795 metais.

Kaip rašoma portale, Lietuvos vardą yra girdėję daugelis užsieniečių. Tačiau paprastai kalbant apie šią šalį ji nesiejama su galia. Vis dėlto nemažą Europos istorijos atkarpą būtent dabartinėje Lietuvos teritorijoje gyvavo galinga Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė (LDK), kurios vadovai ir jų sprendimai lėmė daugelį regiono sprendimų.

Dailininkės Janinos Malinauskaitės tapyba/Karalius Mindaugas ir jo žmona Morta

Dailininkės Janinos Malinauskaitės tapyba/Karalius Mindaugas ir jo žmona Morta

Pradžioje tai buvo pagonių genčių junginys. Tačiau karalius Mindaugas jas suvienijo ir sukūrė stiprią ir vieningą kunigaikštystę. Vieningi lietuviai ėmė skleisti savo įtaką Rytų Europoje ir užkariavo didžiulius plotus nuo Baltijos iki Juodosios jūros, įskaitant ir nemažus gabalus dabartinės Ukrainos bei Rusijos.

Vėliau Lietuva sudarė sąjungą su Lenkija. Tačiau tik su sąlyga, jog Lietuvos didysis kunigaikštis taps krikščioniu ir LDK gyventojai taps katalikais. LDK vadovui sutikus, dvi šalys susijungė į vieną valstybę, turinčia vieną vadovą. Taip Lietuva tapo dar galingesne jėga Europoje. Tiesa, po ne vieno silpno lietuvių kilmės valdovo, pereita prie lenkų karalių.

Neilgai trukus sąjunga baigėsi – abi šalys atsiskyrė. Lietuviams teko kariauti su teritoriją nuolat puldinėjusiais maskviečiais ir totoriais. Šie karai nualino kunigaikštystę ir palaipsniui Lietuva neteko didžiosios dalies anksčiau užkariautų teritorijų.

LDK istorija

LDK istorija pažymėta daugybe karų

Vėliau sekė dar vienas susitarimas su Lenkija. Po daugelio metų Lietuvai teko patirti ir Rusijos okupaciją. Tačiau ši nedidelė Baltijos šalis sugebėjo atsitiesti ir dabar yra nepriklausoma bei gali garsiai ir drąsiai didžiuotis savo istorija bei visam pasauliui priminti, kad viduramžiais buvo viena didžiausių valstybių Europoje.

Greta Lietuvos dešimtuke rikiuojasi tokios jau nebeegzistuojančios karalystės ir kunigaikštystės kaip merovingų (476–750 m.), mongolų imperija
(1526–1540 m., 1555–1857 m.), Krymo chanatas (1449–1783 m.), Trapezundo imperija (1204–1461 m.), Čola imperija (300–1279 m. pr. Kr.), Aragonas (1162–1716 m.), Sasanidų imperija (224-651 m.) ir kitos. Rasti visą jų sąrašą galite čia.

Lietuvos istoriją, pradedant galingąja LDK, baigiant nepriklausoma ir šiuolaikiška valstybe, šmaikščiai pasakoja grupė „Šventinis bankuchenas“, neseniai pristatę dainą „Lietuvos istorijos repas“.

Šaltinis: 15min.lt

© 2016, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.