0

Septyniolikmetis iš Taujėnų jau tapo tikra miestelio legenda

spalio 3, 2016 Auksarankiai, Lietuvos aktualijos

Audrė Srėbalienė „Lietuvos rytas“\\

 Septyniolikmetis R.Galvonas kiekvieną savaitgalį rengia banketus:  ir gamina patiekalus, ir pats aptarnauja svečius. A.Srėbalienės nuotr.

Septyniolikmetis R.Galvonas kiekvieną savaitgalį rengia banketus: ir gamina patiekalus, ir pats aptarnauja svečius. A.Srėbalienės nuotr.

Lietuvoje yra kone pustrečio šimto jaunuolių, kurie nė nesulaukę pilnametystės ėmėsi savo verslo. Jie nebėga nuo mokesčių, bet ir nerenka žodžių apie tai kalbėdami – legalios veiklos pradžia yra sunki.

Saulius Galvonas – iš pirmo žvilgsnio eilinis stambus ūkininkas. Ukmergės rajone esančiuose Taujėnuose vyras 300 hektarų sklypuose augina javus. Bet didžiausias jo turtas yra du sūnūs – 17-metis Rokas ir 12 metų Teodoras. Mažasis, jei tik kas leistų, pats vienas traktoriumi dirvonus apartų. O vyresnysis jau tapo tikra Taujėnų miestelio legenda. Šiuo metu jis kremta mokslus Kauno maisto pramonės mokymo centre, o kas savaitgalį pagal užsakymus rengia banketus. Paruošęs vaišes jis tarp svečių sukiojasi ir kaip padavėjas.

Išgarsėjo klebono dėka

„Jam mažam, būdavo, paduodame vietoj žaislų bulvių pintinę, ir vaikas jas skutinėja. Net Kalėdų Senelio dovanų jis prašydavo ne žaislinės technikos, kaip kiti berniukai, bet dujinės viryklės“, – pasakojo apie sūnų S.Galvonas.
Kepti įvairius saldėsius ir juos dovanoti kitiems berniukas pradėjo būdamas dešimties. Šiek tiek ūgtelėjusį vaikiną bene prieš trejus metus išgarsino Taujėnų bažnyčios kunigo išleistuvės. Tuo metu 13-metis R.Galvonas paruošė vaišes net 80 žmonių. „Žmonės per tas išleistuves mane ir pastebėjo. Pradėjo kviesti į šventes – aš prigamindavau vieno kąsnio užkandžių. Vėliau atsirado banketai, kuriems paruošdavau ir karštųjų patiekalų“, – pasakojo vaikinas.
Sulaukė inspektorių dėmesio

2015-ųjų gruodį vaikinas, pasitaręs su Taujėnų dvare esančio muziejaus darbuotojais, nutarė surengti savo – Roko virtuvės – pristatymą. Sukviestiems valdininkams ir verslininkams R.Galvonas vienas sugebėjo paruošti trijų rūšių karštuosius patiekalus. Tas renginys plačiai nuskambėjo, tačiau pasiekė ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Ukmergės padalinio specialistų ausis. Kažkas jų pasiteiravo, kas tam Taujėnų kaimo vaikui suteikė leidimą maitinti žmones.

„Šeima turėjo leidimą kepti šakočius, duoną bei pyragus. Bet aš neturėjau jokio.
Ir štai per vieną pamoką, prieš pat Kalėdas, sulaukiau įspėjančio VMVT skambučio – turiu arba susitvarkyti viską, kaip pridera, arba nutraukti veiklą“, – pasakojo vaikinas. Visą Kalėdų savaitę jis nervinosi braižydamas virtuvės planus, o vėliau derino su inspektoriais. „Norėjau viską padaryti kuo greičiau. Juk buvau gavęs užsakymų, negalėjau sugriauti šventes rengiantiems žmonėms planų“, – pasakojo Rokas.

Namuose esanti virtuvė niekaip negalėjo atitikti VMVT keliamų reikalavimų. Todėl vaikinas vos per pusantro mėnesio įsirengė naują. „Tų reikalavimų – begalė. Buvau naujokas, todėl VMVT inspektoriai egzaminavo negailėdami. Ne pykau, bet tuo džiaugiausi. Juk pats mėgstu švarą virtuvėje, tad manęs visi tie klausimai neerzino“, – pasakojo R.Galvonas.

Prireikė teismo leidimo
Rokui teko įveikti ir Valstybinės mokesčių inspekcijos užduotį – kreiptis į Ukmergės apylinkės teismą, kad šis pripažintų nepilnametį jaunuolį emancipuotu. To VMI reikalauja, kad būtų galima imtis individualios veiklos pagal pažymą ar atidaryti savo individualią įmonę. Tas procesas taip pat nebuvo paprastas – reikėjo ir charakteristikos iš įvairių įstaigų, mokyklos, reikėjo ir smulkios veiklos aprašymo.

Šiuo metu R.Galvonas sukasi vienas. Savaitgaliais jis dirba po 18–20 valandų per parą. „Labai pavargstu. Bet tai mano paties sprendimas – aš noriu tokios veiklos. Man tai patinka. Antraip paromis nemirkčiau virtuvėje“, – tvirtino jaunuolis. Pasak jo, nors tėvai ir ūkininkauja, finansinių galimybių padėti sūnui siekti svajonės jie neturėjo.

„Jie tikrai negalėjo pakloti ant stalo, tarkim, 10 tūkstančių eurų. Dirbdamas buvau sutaupęs šiek tiek pinigų, bet tai tebuvo lašas jūroje, nes profesionali virtuvės įranga yra labai brangi. Tad skolinausi lėšų investicijoms iš tetų, gyvenančių užsienyje. Laimei, jos patikėjo ir pasitikėjo manimi. Dabar jau esu skolą joms atidavęs“, – džiaugėsi R.Galvonas.

Ateityje jis ketina įsirengti kur kas didesnę virtuvę nei dabartinė su aštuoniomis kriauklėmis. Tačiau tam reikės dar daugiau investicijų.

Nepilnamečių verslininkų – ne taip ir mažai

Dainoras Bradauskas

Valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkas „Šiuo metu 243 jaunuoliai, gimę po 1998-ųjų spalio ir dar neturintys aštuoniolikos metų, yra įregistravę VMI savo veiklą. Iš jų 28 yra įsteigę individualias įmones, 186 verčiasi individualia veikla pagal pažymas, likusieji 29 turi įsigiję verslo liudijimus. Tai – jauni sąžiningi žmonės.

Juk jie legaliai vykdo veiklą, savarankiškai laiku sumoka mokesčius ir tai padaro be klaidų. Ši tendencija parodo augantį jaunimo finansinį išprusimą, taip pat atsakingą jų požiūrį į mokesčius. Pati VMI jau ne vienus metus ugdo jaunosios kartos finansinį raštingumą. Siekiame ugdyti jaunąją kartą, gerinti moksleivių žinias apie mokesčius, skatinti domėtis VMI veikla, mokesčių aktualijomis.“

verslas.lrytas.lt

© 2016, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.