0

Kaip menininkai galimai pasityčiojo iš Jono Basanavičiaus

sausio 20, 2017 Įžymūs žmonės, skulptoriai ir skulptūros, Sostinė Vilnius

Tarptautinės dailės kritikų asociacijos (AICA) Lietuvos sekcija, Lietuvos dailės istorikų draugija (LDID), Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga (LTMKS) ir Modernaus meno centras (MMC) išplatino viešą pareiškimą, kuriame ne viena dešimtis meno ir kultūros žmonių išsako savo nuomonę, kad paminklo konkurse kai kurie projektai Joną Basanavičių greičiau paniekina, nei įamžina jo atminimą.
Susijęs vaizdas

Vilniaus rotušėje šiuo metu galima apžiūrėti projektus, kaip menininkai siūlo įamžinti dr. J.Basanavičiaus atminimą sostinėje. Primename, kad nuspręsta paminklą pastatyti skvere priešais Nacionalinę filharmoniją.

paminklas-dr-jonui-basanaviciui

Spaudai, Vilniaus vadovams ir tarybai, Kultūros ministerijai ir Kultūros paveldo departamentui skirtame viešame pareiškime minėtų organizacijų atstovai pakvietė J.Basanavičiaus atminimo įamžinimo konkurso organizatorius ir žiuri pripažinti, kad meniniu požiūriu konkursas nepavyko ir nė vienam iš pristatytų prieš savaitę darbų neskirti premijos.
dr-j-basanaviciaus-skulpturos-idejos-73439856

„Siūlome neskirti jokios premijos, nes 2017 m. iki vasario 16 d. viešai vertinimui pristatyti darbai yra nepakankamo arba žemo meninio lygio ir tinkamai neįprasmina patriarcho asmenybės bei veiklos. Kai kurių pateiktųjų projektų realizavimas taptų veikiau Jono Basanavičiaus atminimo paniekinimu, o ne įamžinimu. Manome, kad projektai nepateisina visuomenės lūkesčių, o meno specialistams kelia didelį susirūpinimą, todėl rekomenduojame ieškoti būdų pritraukti daugiau kūrėjų, kad būtų pasiektas Vilniaus savivaldybės išsikeltas tikslas“, – teigiama pareiškime.

Sausio 13-ąją viešojoje erdvėje kilo didžiulis ažiotažas, kai buvo paskelbti, kokie darbai pateikti konkursui. Socialiniuose tinkluose projektai kritikuoti, iš jų šaipytasi bei gana vieningai sutarta: nė vienas iš siūlomų paminklų nėra toks, kuris tinkamai įamžintų dr. J.Basanavičių Vilniuje.

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „konkurso darbai Joną Basanavičių“

Vilniaus savivaldybės nuotr. / Paminklas dr. Jonui Basanavičiui

Šaltinis: 15min

© 2017, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.