0

Kokį šalutinį poveikį gali turėti vaistažolės?

kovo 23, 2017 Žolininkystė

LRT TELEVIZIJOS laida „Klauskite daktaro“

Vaistažolių, kaip gydomųjų preparatų, nereikėtų nuvertinti, tačiau būtina žinoti jų savybes. Pasak LSMU profesoriaus Alvydo Unikausko, tai svarbu, nes vartodami dvi skirtingas medžiagas galime sustiprinti jų teigiamą arba neigiamą poveikį organizmui.

Dažnai nepagalvojame, kad vartojamos vaistažolės lygiai taip pat sąveikauja su sintetiniais vaistais, kaip ir tarpusavyje. Todėl vaistažoles reikėtų vartoti tik esant tam tikram negalavimui. Gydytojas A.Unikauskas įvardija spanguolių, valerijonų, česnako, ramunėlių ir dilgėlių naudą bei žalą.

Daug vitaminų turinčios spanguolės gelbsti nuo avitaminozės ir dėl jose esančių mikroelementų stiprina kraują. Taip pat šios uogos slopina uždegimus.

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „spanguoles“

Svarbu žinoti, kad spanguolės gali būti ir kenksmingos. Pirmiausia jos gali sudirginti virškinimo traktą, todėl šių uogų ir jų sulčių nepatariama vartoti žmonėms, sergantiems skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige ar esant padidėjusiam skrandžio rūgštingumui. Vartojant spanguoles taip pat gali paūmėti inkstų akmenligė.

Vaistinis valerijonas – vienas iš labiausiai paplitusių vaistinių augalų, naudojamų tiek tradicinėje, tiek liaudies medicinoje. Valerijonas naudingas nervų sistemai, širdies ir kraujagyslių veiklai bei virškinimui gerinti. Tačiau valerijonas gali būti ir žalingas, nes sukelia priklausomybę, didina kraujo krešėjimą ir, vartojant per dideles valerijono dozes, užuot slopinęs jis gali pradėti stimuliuoti.

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „vaistinis valerijonas“

Kitas labai dažnai vartojamas augalas – česnakas. Žmonės vartoja česnakus, nes jie turi natūralaus antibiotiko savybių, yra naudingi širdžiai ir kraujagyslėms bei padeda mažinti kraujospūdį. Tačiau vartojamas per dideliais kiekiais česnakas gali pakenkti virškinimo traktui, skystinti kraują ar pakenkti kepenims.

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „česnakas“

Lietuviai taip pat dažnai vartoja ramunėles, nes jos gerina virškinimą, išoriškai naudojamos jos skatina žaizdų gijimą ir puoselėja odą bei plaukus. Retas žmogus žino, kad vaistinių ramunėlių preparatai gali turėti ir šalutinį poveikį organizmui, pavyzdžiui, sukelti priešlaikinį gimdymą, mėnesinių ciklo sutrikimus ar alergiją.
RAMUNELES
Galiausiai gydytojas A.Unikauskas įvardija dilgėlių naudą ir žalą. Dilgėlės vertinamos už tai, kad užkerta kelią mažakraujystei, puoselėja plaukus ir dezinfekuoja žaizdas. Tačiau dilgėlės pasižymi ir kenksmingomis savybėmis, dėl kurių jas reikėtų vartoti atsargiai, pavyzdžiui, didina kraujo krešėjimą, skatina priešlaikinį gimdymą ir yra nerekomenduojamos žemą kraujospūdį turintiems žmonėms.
Vaizdo rezultatas pagal užklausą „dilgėlės“

© 2017 – 2018, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.