1

Ant Kuršių marių ledo – rizikuojantys poledinės žūklės mėgėjai

sausio 20, 2018 Vakarų Lietuva, Žvejyba

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybai paskelbus, kad Kuršių marių ledo storis ties Nida siekia daugiau 10 centimetrų, Neringa sulaukė žinių apie gausias gretas poledinės žūklės mėgėjų, šį savaitgalį užplūsiančių pusiasalį. Planuojančius savaitgalį leisti ant Kuršių marių ledo, Neringos savivaldybė įspėja, kad atvirų vietų vis dar yra, o Pervalkoje ir Juodkrantėje ledas yra nepakankamo storio ir ant jo nerekomenduojama lipti.

NERINGOS SAVIVALDYBĖ

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „stintų žvejai mariose“

Kuršių marių ledo storis ir orų prognozės pastarąją savaitę Neringoje tapo aktualiausia tema. Skambučiai bei užklausos dėl poledinės žūklės galimybės Neringos savivaldybę užplūdo iš visos Lietuvos. Atmosferą kaitino ir vis pasirodančios naujienos apie pavienius, neįtikėtinai sėkmingus bandymus gaudyti agurkais kvepiančią žuvį.

Neringos savivaldybės saugaus elgesio vandenyje ir ant ledo taisyklės numato, kad lipti, vaikščioti, čiuožti asmenims ant užšalusių vandens telkinių ledo, jei vidutinis ledo storis mažesnis nei 10 cm. Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos šiandien paskelbtais duomenimis, Kuršių marių ledo storis ties Nida siekia 16 centimetrų.

Kuršių marių ledą okupuoja žvejai

Vytauto Petriko nuotr.

Atviros vietos – toliau nuo kranto, nesaugu ties Pervalka ir Juodkrante

Neringos savivaldybė atkreipia dėmesį į tai, kad nors vadovaujantis oficialiais duomenimis, galima teigti, kad  Kuršių marių ledas yra pakankamo storio išlaikyti poledinės žūklės mėgėjus, padėtis yra netolygi. Matavimai atliekami tik dviejose taškuose – ties Nida (gyvenvietės uostu) bei Vente, tad kitose vietose visuomet reikia būti budriems. Atvirų vietų vis dar matoma nutolus toliau nuo kranto, nesaugus ledo storis yra ties Pervalka ir Juodkrante.

Neringos savivaldybė primena, kad ledu rekomenduojama eiti pramintu keliu, čiuožiant, neatitraukiant kojų nuo ledo, tvirta lazda tikrinant ledo stiprumą. Jei sudavus į ledą lazda pasirodo vanduo, būtina grįžti į krantą. Ledu einant grupei žmonių, laikomasi ne mažesnio 5 metrų atstumo tarp kiekvieno žmogaus. Einant ledu, aplenkiamos užneštos sniegu arba pripustytos ledo vietos, atidžiai tikrinamas ledo stiprumas prie kranto. Tvirtas ledas visada turi mėlyną arba žalią atspalvį, o matinės baltos spalvos arba geltono atspalvio ledas yra netvirtas.

Foto mindaugas-bonappetit.blogspot.lt

Foto mindaugas-bonappetit.blogspot.lt

Su savimi būtina turėti smaigus, kuriuos reikia laikyti tokioje vietoje, kurioje juos būtų galima greitai ir lengvai pasiekti ir panaudoti įlūžus į ledą. Teisė žvejoti fiziniam asmeniui valstybiniuose žuvininkystės vandens telkiniuose tik įsigijus žvejo mėgėjo bilietą (išskyrus asmenis, turinčius nemokamą žvejybos teisę.

Mėgėjų žvejybos taisyklės numato, kad prieš pradedant žvejybą ir žvejybos metu turi būti surinktos visos komunalinės atliekos, esančios 5 m spinduliu nuo žvejybos vietos. Pasibaigus žvejybai, surinktas komunalines atliekas privaloma išvežti į komunalinių atliekų surinkimo konteinerius.

Žvejų mėgėjų patogumui Nidoje ir Preiloje, populiariausiose žvejų susitelkimo vietose, pastatyti mobilūs biotualetai bei konteineriai šiukšlėms.  Nidoje – Purvynės gatvėje (prie žvejų sandėlio) bei ties gyvenvietės uostu. Preiloje – gyvenvietės pakraščiuose bei prie Preilos-Pervalkos bendruomenės namų. Nidoje numatytos ir papildomos parkavimo vietos – nuo Taikos-Naglių gatvių  sankryžos iki uosto ir kelio atkarpoje tarp Taikos g. 6 ir 4.

Susiorientuoti, kur geriausiai kimba stinta ir kur saugiausios vietos poledinei žūklei padės pramoginę žvejybą organizuojantys ir pavėžėjimo paslaugas teikiantys vietos gyventojai (informaciją apie jų teikiamas paslaugas rasite socialiniame tinkle „Facebook“).

Poledinės žūklės sezoną tūrėtų vainikuoti vasario 2-4 dienomis vyksianti „Stintapūkio“ šventė, kurios neatsiejama dalis – tradicinio žvejybos būdo „bumbinimo“ demonstravimas bei žūklės varžybos „Nidos blizgė“

Įvykus nelaimei – nedelsiant skambinkite bendruoju pagalbos telefonu: 112. Kviečiantis pagalbą telefonu 112 labai svarbu trumpai, bet tiksliai nusakyti: kas atsitiko ir kur esate, kiek yra nukentėjusiųjų, kokios pagalbos reikia, kas dar gali atsitikti. Jeigu tiksliai nežinote savo buvimo vietos, tuomet praneškite ką aplinkui matote ar neseniai matėte.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba prie apsaugos ministerijos pranešė, kad Kuršių marių ledo vidutinis storis ties Nida siekia 16 cm, sniego aukštis ant ledo 5-9 cm bei pastebi, kad marios yra užšalusios. Tikslūs šių duomenų matavimai yra atliekami kasdien ir juos galite rasti paspaudę šią nuorodą: http://www.meteo.lt/lt/hidrologine-informacija

Taip pat norime priminti ir saugaus elgesio ant ledo rekomendacijas, kurias aprašėme jau anksčiau čia: http://visitneringa.com/informacija/naujienos/elgesio-ant-ledo-rekomendacijos

Šaltinis: visitneringa.com, http://neringa.lt

PATIEKALAI IŠ STINTŲ PAGAL mindaugas-bonappetit.blogspot.lt

Paruošimo laikas: iki 25 min.
Porcijų kiekis: 2 – 3.
Stintų paruošimui:
 – Žmogui 5 – 9 stintos (išdarytos, viduriai pašalinti, tik galvas palikti, taip bus smagiau valgyti, belaikant už galvos)
– Pankolio viršūnėlių (atrodo kaip krapai, nors jos nebūtinos)
– Gera sauja šv. krapų
– Sauja šv. plačialapių petražolių (neturėjau, bet jos tikrai čia tiktų)
–  Keli šlakeliai extra virgin alyvuogių aliejaus, druskos bei pipirų.
Padažo paruošimui:
– Šlakelis extra virgin alyvuogių aliejaus kepimui
– Svogūnas
– 1/4 pankolio šaknies (labai rekomenduoju šią daržovę, labai pagerina skonį šiame padaže)
– Mažiausiai trys česnako skiltelės (dėjau penkias)
– Šv. gana didelis čili pipiras (sėklytes pašalinti)
– 500 g šv. pomidorų (gali bųti skirtingų pomidorų rūšių, taip bus gražiau ir įdomiau)
– Nedidelė saujelė šv. plačialapių petražolių (nebūtinai)
– Keli mostai šv. krapų.
Patiekti su: orkaitėje pakepinta itališka/prancūziška duonele ir įtrinta česnaku.
Orkaitę įkaitinti iki + 200 С temp.
Kepimo skardoje/inde patiesti kepimo popieriaus, tuomet sudėti sardines, gausiai apibarstyti šv.krapais/pankoliai „krapais“/petražolėmis, druska, pipirais bei alyvuogių aliejumi. Kepti apie  15 – 20  min. Aš kepiau 20 min, tačiau dar prireikė papildomai penkias minutes pašauti, tad žiūrėkite kaip kaitina orkaitė, nes manoji, tai „slabokai“ kaitina.
Kol stintos kepa,  per tą laiką pasigaminsite padažą.
Pirmą į įkaitintą keptuvę (ugnis vidutinė) sudėti susmulkintus pankolius ir svogūnus, pakepinti apie 4 min., tada sudėti susmulkintus susmulkintus česnakus bei čili pipirą ir pakepinti dar 3 minutes. Tada sudėti pomidorus ir šv.petražoles (jei turite), o aš šioje vietoje tik pomidorus sudėjau ir sumažinęs ugnį iki minimumo troškinau apie 12 min.
 Stintas sudėti atskirai į lėkštes arba ant apskrudintos duonos, tada padažą ant stintų, keli „dirigentiški“ mostai šv. žolelėmis ir bon appetit! 🙂
Šaltinis: mindaugas-bonappetit.blogspot.lt

© 2018, viršaitis. All rights reserved.

Atsiliepimai (1)

 

  1. jonesa parašė:

    Tai jie kaip ir kiekvienais metais..

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.