0

Kaziuko mugė 2019

vasario 28, 2019 Amatai, Auksarankiai, Šventės

Kada ir kur vyksta Kaziuko mugė?

Kaziuko mugė rengiama kiekvienais metais, artimiausią savaitgalį iki Šv. Kazimiero dienos, kovo 4 d. Kaziuko mugė 2019 m. vyks kovo 1-3 dienomis.
Kaziuko mugė Vilniuje vyksta pačioje miesto širdyje – šimtai amatininkų prekystalių nusitiesia visu Gedimino prospektu, taip pat Šventaragio, B. Radvilaitės, Maironio, Pilies gatvėmis.

Kaziuko-mug-

Apie Kaziuko mugę

Kaziuko mugė Vilniuje – tai pavasario atidarymas ir didžiausia rankų darbo gaminių kūrėjų iš visos šalies mugė Vilniuje, pritraukianti tūkstančius lankytojų. Ši mugė turi ypatingą dvasią, čia itin svarbūs – tradicija ir autentiškumas, kadangi Kaziukas yra ne tik didžiausias, bet ir seniausias tokio pobūdžio renginys Vilniuje.

Vilniaus Kaziuko mugė neįsivaizduojama be:

  • tradicinių verbų – populiariausio mugės suvenyro
  • valgomų mugės suvenyrų
  • prekybos rankų darbo dirbiniais ir meno kūriniais
  • teatralizuotų eitynių
  • muzikos

Kaziuko mugės istorija

Kaziuko mugė 2015

Karalaitį Kazimierą paskelbus šventuoju, XVII-ojo amžiaus pirmoje pusėje Vilniuje pradėta statyti šv. Kazimiero jėzuitų bažnyčia – pirmoji barokinė šventykla mieste. O šventojo mirties dieną, kovo 4-ąją, imta minėti šv. Kazimiero diena. Šia proga po mišių kasmet pradėta rengti didžiulė amatininkų ir ūkininkų mugė. Istorijos vėtoma ji keliavo po įvairias miesto vietas: Katedros aikštę, Lukiškes, netgi Kalvarijų turgų. Nepriklausomybės laikais mugė grįžo į Vilniaus centrą, išsiplėsdama į visas keturias jo puses – dabartinis Kaziukas nusidriekia daugybę kilometrų Senamiesčio gatvėmis, aikštėmis ir kiemais.

3 priežastys, kodėl verta apsilankyti Kaziuko mugėje:

1. Čia vienoje vietoje galite rasti VISKO, tikrąja šio žodžio prasme.

kaziukas-IMG_3886

Kaziuko prekeivių yra tiek daug ir tokių įvairių, kad mugėje tikrai rasite Jūsų skonį atitinkančių gaminių: nuo širdžiai mielų smulkmenų iki tikrų meno kūrinių; nuo tradicinių įvairių Lietuvos regionų amatų iki šiuolaikinio dizaino pavyzdžių.

2. Čia galite pažinti Vilniaus krašto ir Lietuvos tradicijas.

kaziukas-IMG_3886-(2)

Aplankyk Kaziuką – pažink Vilnių ir Lietuvą. Nėra nei vieno kito renginio, daugiau nei 400 metų išlaikančio tradicijas mūsų smarkiai besikeičiančiame krašte.

3. Čia galite paragauti įvairiausio tradicinio Lietuviško maisto vienoje vietoje.

kaziukas-IMG_38861

Išragauti Kaziuką – tai kartą metuose pasitaikanti galimybė Vilniuje susipažinti su pačiais įvairiausiais lietuviškais duonos, mėsos, pieno gaminiais, medaus, žolelių ir saldumynų, lietuviško naminio alaus skoniais. Suraskite savąjį!

 3 patiekalai, kurių būtina paragauti Kaziuko mugėje:

1. Baronkos

kaziukas-IMG_3891

Kokia mugė be plikytų Kaziuko baronkų? Jų vėriniai yra privalomas atributas, kuriuo apsikarsčiusius mugės svečius atpažįsti iš tolo – juk visi jaučia pareigą į Kaziuką negalėjusiems atvykti artimiesiems lauktuvių parvežti bent riestainį. Unikalus, tik kartą per metus, tik Kaziuko mugėje aptinkamas gaminys.

2. Kaziuko meduoliai

kaziukas-IMG_3843

Kaziuko meduoliai – vienas populiariausių šventės skanėstų, kuriuo jau nuo seno mėgaudavosi mugės svečiai. Meduolių galima rinktis įvairiausių dydžių ir spalvų, ypač populiarūs – spalvotu cukriniu glajumi puošti širdelės ar net Gedimino bokšto formos skanėstai. Kaziuko meduolių būtina ne tik paragauti, bet ir parvežti mugėje nesilankusiems artimiesiems – tai puikus šventės suvenyras!.

3. Totoriškas šimtalapis
kaziukas-simtalapisKada paskutinį kartą ragavai totoriško šimtalapio? Turbūt Kaziuke? Šimtus metų Lietuvoje gyvenanti totorių bendruomenė išsaugojo nemažai kulinarinių tradicijų, iš kurių populiariausia – ypatingo kruopštumo reikalaujantis saldus kepinys, vadinamas „Šimtalapiu“. Jei atidžiau pasidairysi, Kaziuke rasi ir paties autentiškiausio šimtalapio.Nuotrauka @karolis_karpis (Instagram)

TOP 5 suvenyrai, kuriuos būtina įsigyti Kaziuko mugėje:

1. Vilniaus krašto verba.

kaziukas-IMG_3868

Žinoma, suvenyras numeris vienas – tai Vilniaus krašto verba. Šis neatsiejamas Kaziuko mugės atributas nuostabiai praskaidrina lietuviško pavasario pradžią. Be to, kaip ir Kaziuko riestainis, spalvinga verba yra viena populiariausių prekių, perkamų mugės lauktuvėms.

2. Suvenyrai iš medžio.

kaziukas-IMG_3881

Kaziuko klasika – medinis šaukštas, lopetėlė ar kiti įrankiai iš medžio. Didžiulis šių gaminių pasirinkimas jums leis aptikti įdomiausius ir kokybiškiausius variantus.

3. Keramikos dirbiniai.

kaziukas-IMG_3909

Įsigykite ką nors iš didžiulės keramikos pasiūlos: menišką dubenėlį, ąsotį, auskarus ar švilpynę pavasariui prisišaukti. Vėlgi, niekur kitur nerasite tiek pasirinkimo variantų, o pražiopsoję ką nors gražaus, gausite laukti iki kitų metų Kaziuko.

4. Pinti dirbiniai.

kaziukas-IMG_3906

Kaziuko mugė garsėja krepšiais ir kitais iš vytelių pintais gaminiais. Čia galite rasti visokių dydžių, formų, stilių krepšių, kuriuos vėliau galėsite panaudoti kitoms Kaziuko prekėms ir suvenyrams susidėti!

5. Pagalba kitiems.

kaziukas-IMG_4036Geriausias suvenyras – pagalba tiems, kuriems jos labiausiai reikia. Kaziukas gali būti kupinas gerumo, o ne tik prekių ir daiktų. Čia visada turite galimybę paremti, paaukoti ir kitaip prisidėti prie svarbių tikslų siekiančių kampanijų bei organizacijų veiklos.

Šaltinis: vilnius-tourism.lt

Dizaino skveras nuotrauka.

Dizaino alėja Kaziuko mugėje 2019

 Rankų darbo kūrinius po vienu stogu pristatys Lietuvos dizaineriai – drabužių, aksesuarų, galanterijos, namų interjero detalių ir net juvelyrikos kūrėjai. DIZAINO ALĖJA – pati geriausia vieta atsipūsti nuo gatvės šurmulio, ramiai pasivaikščioti ir rasti unikalią dovaną sau ar artimui. Pasitikite pavasarį atnaujinę drabužinę, namų interjerą ar papuošalų dėžutę.

DIZAINO ALĖJA įsikurs pačioje “Kaziuko mugės” širdyje – Katedros a., prie Šventaragio ir Pilies g. sankryžos.

© 2019, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.