1

Pusiaužiemis. Šiemet žiema vėl įsibėgėja

sausio 25, 2011 Istorija, Pranašavimas, tradicijos ir papročiai

Žiemos vidurys būna sausio 25 dieną. Žmonės sakydavo, kad per Pusiaužiemį barsukas išlenda iš olos. Jeigu diena saulėta, barsukas mato šešėlį ir lenda atgal atbulas į olą slėptis, gula ant to paties šono, – tada sniegas jau greit prasmegs. Jei apsiniaukę, barsukas pavaikšto po mišką ir grįžęs kietai įminga ant kito šono, – tada pavasario teks dar ilgai laukti. Šią virsmo dieną žmonės spręsdavo, koks oras šios dienos popietę, tokia bus ir antroji žiemos pusė. Ūkininkui patariama pasižiūrėti, kiek likę pašaro, ar nesušėrė gyvuliams daugiau kaip pusės šieno. Pagal meteorologų duomenis, šiemet greičiausiai barsukas saulės neišvys, tad pavasario teks dar palaukti.

Krikščionys šią šventę tapatina su Šventojo Apaštalo Pauliaus atsivertimu – sausio 25 d. – tai šventė, liturginiame kalendoriuje skirta paminėti pirmųjų krikščionių persekiotojo Sauliaus stebuklingam atsivertimui, kuris tapo vienu uoliausių Kristaus mokslo skleidėjų, žinomas apaštalo Pauliaus (Povilo) vardu.

Pusiaužiemio dieną meška ant kito šono verčiasi ir pradeda žįsti kitą leteną. Liaudies tikėjimai aiškiai rodo šį kalendoriaus tašką buvus virsmo į naują būseną tašku. Buvo manoma, kad šią dieną gyvatės (kirmėlės, žalčiai) atgyja ir iš girių šliaužia į namus krikštyti (paragauti) valgių; tuo pat tikslu būdavo pažadinami ir naminiai žalčiai. Todėl tikėta, kad į mišką tądien geriau nevažiuoti, nes jeigu parsiveš malkų, vasarą į kiemą gyvačių prišliauš. Bet viskam yra apsauga, tad gali gyvatės miške ir nesutikti, jeigu žinosi, kurią savaitės dieną buvo Šventos Kalėdos.

Kartais pusiaužiemis sutapdavo su Kumeliuko krikštynom, kurios šiemet bus vasario 3 dieną. Krikštai prieškrikščionišku požiūriu laikoma pusiaužiemio švente ir, turint galvoje istorinius ir geografinius kaitaliojimus, ši šventė buvo bandoma tapatinti su keturiomis bažnytinėmis šventėmis: su 6 sausio, 25 sausio, 2 vasario (rus. Gromnica, liet. Perkūnyčia) ir su kilnojamu pusgavėniu.

Per Pusiaužiemį būdavę įvairiausių draudimų, kadangi liaudies tikėjimai aiškiai rodo šį kalendoriaus momentą buvus virsmo į naują būseną tašku (realaus posūkio į pavasarį pradžia), todėl žmonės stengėsi naują laikotarpį sėkmingai pradėti, kad pradžia lemtų visų metų sėkmę.

Senovėje tą dieną ir vilnų neverpė, jų nekaršdavo, kad vasarą kandys drabužių nesuėstų, kad ariamieji jaučiai nesiseilėtų, bet šiais laikais gamyklos darbo nenutrauks ir profsąjungos neboikotuos, todėl galėsime stebėti apsiseilėjusius jaučius, kandžių bus į valias, todėl chemijos pramonė vėl padidins pelną gamindami purškalus nuo kandžių.

Dzūkai 25 – ąją bulvių nevalgydavo, kad jos vasarą nekirmytų.

Priekuliškiai Pusiaužiemio dieną vengė bet ką su kirviu dirbti, gręžti, sukti, vis bijodamiesi kandžių.

Žemaičiai tą dieną būtinai papurtydavo sodo obelis, taip žadindami jas iš žiemos miego. Tikėjo būsiant tada didesnį obuolių derlių.

Pernai 2010 sausio 25 dieną buvo žemiausia temperatūra, kurią užfiksuota pietinėje Lietuvos dalyje – Varėnoje termometro stulpelis rodė 30 laipsnių šalčio. 5 valandą ryto Lazdijų rajone buvo 28 laipsniai šalčio, Biržuose – 27, Šiauliuose ir Panevėžyje – 26, Vilniuje ir Kaune – 25 laipsniai šačio. Naktį iš šeštadienio į sekmadienį buvo pasiekti šalčio rekordai.

„Beveik visoje Lietuvoje temperatūra nukrito žemiau 20 laipsnių šalčio, o vietomis pasiekė net 25 laipsnius. Šiauliuose spaudė 25, Lazdijuose – 26, Varėnoje – 27 laipsnių šaltis. Nuo 5 val. temperatūra pažemėjo dakeliais laipsniai“, – pasakojo sinoptikas Vytautas Sakalauskas.

Pasak jo, kai kur termometrų stulpeliai buvo nukritę net iki 28 laipsnių šalčio.

Šiandien 2011  sausio25 dieną sinoptikė Inga Stankūnaitė Lietuvos radijui šiandien žadėjo ramius orus. Didelių kritulių nenumatoma, temperatūra po truputį kils iki 5–10 laipsnių šalčio.Vakariniuose rajonuose šils gana greitai, nes vėjas pasisuks nuo jūros. „Nuo jūros atslinks šiltesnis oras, todėl jau vakare pajūryje temperatūra svyruos apie 1 laipsnį šalčio, o rytiniuose rajonuose dar išliks šaltoka“, – sakė sinoptikė.

Jau ateinančią naktį tikimasi fronto iš šiaurės vakarų – šilto atmosferos fronto. Jis gana greitai artėja ir debesys jau po truputį renkasi vakariniuose rajonuose. Šiandien kritulių zona mūsų dar nepasieks, tačiau naktį vakariniuose rajonuose pasnigs, o dieną krituliai išplis į daugelį šalies rajonų, aišku, numatomas sniegas. Tik pajūryje sniegas gali būti šiek tiek šlapesnis.

Šią savaitę orai bus permainingi: bus ir sniego, šiek tiek trečiadienį šilčiau, ketvirtadienį vėl vėsiau, taip kad temperatūra labai įvairi.

Ateinančią naktį dar bus šalta, ypač rytų Lietuvoje, kai kur temperatūra nukris iki 15 laipsnių šalčio, vakariniuose rajonuose – šilčiau, nes ten debesų bus daugiau.

Dieną rytoj I. Stankūnaitė žadėjo 5–7 laipsnių šaltuką.

Palyginimų lentelė

Orų istorija Kaunas

BALTAI.LT Parengta pagal

ltvirtove.lt, alytausgidas.lt,  L. Klimkos, M. Liugienės, J. Trinkūno, L. Petkevičiūtės, E. Ramono surinką medžiagą.

© 2011, viršaitis. All rights reserved.

Atsiliepimai (1)

 

  1. doremi parašė:

    teko pamatyti ne barsuką lendantį iš olos ir ne mešką,
    mačiau, kaip po langu iškilo žemės krūvelė, pasikuitė, pasikuitė ir nurimo, po kiek laiko dar viena šalia pirmosios
    tai kurmis nemiega, ir ką tai galėtų reikšti/?
    gal tik tai, kad žemėje įšalo nebėra

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.