0

Lietuvoje dėl koronaviruso (COVID-19)įvedamas karantinas: 10 svarbiausių ribojimų ir patarimai

kovo 15, 2020 Pavojus Lietuvai, Pavojus sveikatai, Pavojus žmonijai

Siekiant pažaboti koronaviruso plitimą, visoje Lietuvoje Vyriausybė paskelbė karantiną.

Iš sekmadienio į pirmadienį įsigalios draudimas užsieniečiams atvykti į mūsų šalį visomis transporto rūšimis per visus pasienio postus. Išimtys būtų taikomos tik komerciniam transportui, kuris užtikrina būtinų prekių atvežimą į Lietuvą, įgulų narius, lietuvių šeimos narius, tiems kurie turi teisę būti mūsų šalyje, diplomatams ir kariams.

Kaip kalbėjo S. Skvernelis, paskelbus karantiną šalyje įsigalios draudimas užsieniečiams atvykti į Lietuvą tiek oro, tiek sausumos ar jūros transportu, per visus Lietuvos pasienio punktus. Išimtys bus taikomos transporto priemonėms, kurios vykdo komercinę veiklą, užtikrina būtinų prekių pristatymą.

coronavirus+mgn

Atvykti į šalį galės Lietuvos piliečių šeimos nariai, asmenys, turintys teisę gyventi Lietuvoje bei diplomatiniam korpusui priklausantys asmenys, bei NATO ir NATO šalių kariniuose daliniuose tarnaujantys žmonės, juos aptarnaujantis karinis personalas.

„Aišku, paliekama galimybė į šalį grįžti Lietuvos piliečiams, kurie šiuo metu gyvena arba dirba užsienio valstybėse, jų šeimos nariams. Yra raginimas Lietuvos piliečiams, kurie keliauja sausumos transportu į Lietuvą, tą padaryti kaip įmanoma greičiau“, – sakė S. Skvernelis. Ketinantiems į Lietuvą grįžti sausumos keliu per Lenkiją, tai rekomenduojama padaryti per 72 valandas. Vėliau bus paskelbtas konkretus pasienių punktų sąrašas, per kuriuos galima grįžti į Lietuvą.

Dėl koronaviruso plitimo grėsmės nuo šeštadienio Lietuvos piliečiams draudžiama vykti į 18 ypatingos rizikos šalių, pranešė Vyriausybė.

Tai – Kinija, Honkongo specialusis administracinis regionas, Iranas, Japonija, Pietų Korėja, Singapūras, Italija, Prancūzija, Vokietija, Ispanija, Islandija, Norvegija, Švedija, Austrija, Danija, Nyderlandai, Šveicarija, Egiptas.

Šis draudimas reiškia, kad nei lėktuvais, nei sausumos, nei jūrų keliais į sąraše esančias šalis išvykti nebus galima. Visi, į Lietuvą iš šių šalių atvykusieji turi izoliuotis namuose. Apie šias priemones paskelbė Sveikatos apsaugos ir Užsienio reikalų ministerijos.
Į bet kokias kitas užsienio šalis Užsienio reikalų ministerija rekomenduoja nevykti. „Atsižvelgiant į sudėtingą situaciją ir tai, kad valstybės pradeda riboti asmenų judėjimą, piliečiams rekomenduojama nutraukti neatidėliotinas keliones, o, esantiems užsienio šalyse, ieškoti galimybių grįžti į Lietuvą per judėjimo ribojimų netaikančias valstybes“, – rašoma Užsienio reikalų ministerijos.
Kelionės rekomendaciją konkrečiai valstybei galima pasitikrinti https://keliauk.urm.lt puslapyje.

Image of sneezing person and graphic representation of a coronavirus

Kalbėdamas apie lietuvių išvykimą į užsienį, S. Skvernelis sakė, kad į valstybes, kurios yra ypatingai paveiktos viruso, bus draudžiamas. Draudimas galios visiems be išimties, išskyrus individualius atvejus. Leidimus, greičiausiai, išduos Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT).

„Judėjimas valstybės viduje. Tarpmiestinių autobusų ir traukinių yra siūlomas dalinis intensyvumo ribojimas. Tai reiškia, kad pagal susisiekimo ministro patvirtintą tvarką, bus apribotas keleivių skaičius tiek tarpmiestiniuose autobusuose, tiek traukiniuose, išlaikant maksimaliai saugų atstumą tarp žmonių ir taikant būtinas prevencines priemones, kalbant pirmiausia apie dezinfekciją“, – teigė premjeras, pridurdamas, kad tos pačios rekomendacijos taikomos ir miestų autobusams. Draudžiamas bus ir kruizinių laivų patekimas į jūrų uostą.

Užsienyje esantys lietuviai grįžti galės, bet turės imtis būtinų savisaugos priemonių, pavyzdžiui, saviizoliacijos.

Šalyje bus uždrausti visi vieši renginiai, nepriklausomai nuo jų dydžio ar erdvės. Visoms įmonėms – tiek valstybinėms, tiek privačioms – bus siūloma maksimaliai taikyti nuotolinio darbo organizavimą. Anot jo, svarbu, kad kuo mažiau darbuotojų dirbų įmonėse.

https://www.gannett-cdn.com/presto/2020/01/21/USAT/4e147c2b-df33-4d85-a922-5602cbcdffdf-012120-Coronavirus-SARS-MERS_Online.png

Visos viešo administravimo įstaigos turės teikti tik būtinas paslaugas. Kaip teigė S. Skvernelis, jei nėra ekstremalios situacijos, nebūtinos paslaugos nebus teikiamos. Poilsio ir apgyvendinimo paslaugas teikiančių įmonių veikla nėra stabdoma, tačiau negali būti taikomos SPA ir reabilitacijos paslaugos, nesusijusios su gydymo procedūromis. Esant kritinei situacijai, viešbučiai galėtų būti naudojami žmonių karantinavimui.

„Bus uždrausta visų kavinių, barų, maitinimo įstaigų veikla, išskyrus galimybę teikti maisto išsinešimui paslaugą. Bus apribota ar uždrausta parduotuvių, išskyrus maisto prekių, vaistinių ir kitų, galbūt, buitinių prekių parduotuvių veikla. Bus galimybė palikta veikti, galbūt, specializuotomos veterinarinėms vaistinėms, turgams“, – kalbėjo S. Skvernelis. Veikti negalės ir grožio procedūras teikiančios įstaigos.

Ketinama riboti nebūtinas sveikatos procedūras, vyks tik neatidėliotinos operacijos, ribojamas bus ligonių lankymas. Visas paslaugas, kurias įmanoma teikti nuotoliniu būdu, reikės taip ir teikti. Bus atidedamos ir odontologijos paslaugos, išskyrus neatidėliotinas veiklas.

Be kitų priemonių, rekomenduojama ir vengti naudoti grynuosius pinigus. Taip pat numatoma, kad draudžiama rengti religines apeigas, kurioms reikalingas žmonių susibūrimas. Kaip sakė S. Skvernelis, kreipiamasi į visas Lietuvoje veikiančias religines bendruomenes su prašymu nerengti apeigų.

Už numatytų nuostatų nevykdymą numatyta ir administracinė, ir baudžiamoji atsakomybė.

https://dynaimage.cdn.cnn.com/cnn/c_fill,g_auto,w_1200,h_675,ar_16:9/https%3A%2F%2Fcdn.cnn.com%2Fcnnnext%2Fdam%2Fassets%2F200131121336-01-washington-coronavirus-patient-lungs.jpg

LRT.lt pateikia 10 svarbiausių ribojimų.

1. Uždraudžiama užsieniečiams atvykti į Lietuvą, išskyrus specialius atvejus. Mažinamas pasienio punktų skaičius. Įvedamas laikinas tranzitas per Lietuvą iki kovo 19 va. 00:00 val.

2. Lietuvos piliečiams draudžiama išvykti, išskyrus atvejus, kai jie grįžta į savo gyvenamąją vietą, vyksta į savo darbo vietą, taip pat VSAT vadovo ar jo įgalioto asmens leidimu.

3. Ribojamas tarpmiestinis ir priemiestinis keleivinio transporto intensyvumas – leidžiamas tik sėdimų vietų užėmimas ne mažesniu kaip nei 1 metro atstumu.

4. Viešajame sektoriuje darbas organizuojamas nuotoliniu būdu, išskyrus atvejus, kai tai neįmanoma. Taip pat rekomenduojama elgtis ir privačiam verslui.

5. Draudžiamas kultūros, laisvalaikio, pramogų, sporto įstaigų lankymas ir fizinis lankytojų aptarnavimas.

6. Rekomenduojama atsiskaitymams naudoti ne grynuosius pinigus.

7. Draudžiami visi atvirose ir uždarose erdvėse organizuojami renginiai bei draudžiami susibūrimai.

8. Viešojo maitinimosi įstaigų, restoranų, kavinių, barų, naktinių klubų ir kitų pasilinksminimo vietų veiklos draudimas, išskyrus kai maistas galinamas išsinešimui. Parduotuvių, išskyrus maisto prekių, prekybos centrų, išskyrus maisto, veterinarijos, vaistinių ir optikos prekių parduotuves juose, turgaviečių, išskyrus maisto, veiklos draudimas, išskyrus internetinę prekybą ir kai prekės pristatomos gyventojams. Grožio paslaugų draudimas.

9. Draudžiamas pacientų lankymas, išskyrus terminalinės būklės pacientų ir vaikų iki 14 metų lankymą, gydančio gydytojo leidimu.

10. Paslaugų teikimas nuotoliniu būdu: vaistų ir medicinos pagalbos priemonių išrašymas, konsultacijos, elektroninių nedarbingumo pažymėjimų išdavimas ir tęsimas, gydytojo-gydytojui konsultacija, būtinųjų tyrimų paskyrimas, slaugytojo konsultacija.

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „coronavirus“

Lietuvos Vyriausybė šeštadienį nusprendė, kad Lietuvoje turi įsigalioti trečias civilinės saugos sistemos parengties lygis.

Iš viso Lietuvoje yra trys civilinės saugos sistemos parengties lygiai.

Trečio (visiškos parengties) lygio – kai civilinės saugos sistemos subjektai pasirengę vykdyti užduotis ir funkcijas ekstremaliųjų situacijų metu, pasitelkiami žmogiškieji ir materialiniai ištekliai, sušaukiamos ekstremaliųjų situacijų komisijos ir operacijų centrų nariai, parengiamos būtinos paimti iš valstybės rezervo civilinės saugos priemonių atsargos.

Lietuva atstato laikiną kontrolę prie vidinių Europos Sąjungos sienų. Sienų kontrolė atstatoma 10 dienų nuo šeštadienio 18 val.

Atnaujinus sienų kontrolę į Lietuvą draudžiama atvykti užsieniečiams, išskyrus tuos, kurie turi oficialius leidimus dirbti. Lietuviams bus leidžiama sugrįžti, jie raginami tai padaryti kuo greičiau. Visiems asmenims, grįžusiems iš paveiktų teritorijų, privaloma 14 dienų saviizoliacija.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos sprendimu, visose šalies parduotuvėse ir prekybos centruose rekomenduojama riboti klientų srautus, išvengiant jų grūsčių. Tarp eilėse stovinčių pirkėjų turėtų būti išlaikomas ne mažesnis nei vieno metro atstumas. Tuo metu, parduotuvių darbuotojams turėtų būti sudaryta galimybė ne rečiau nei kas dvi valandas, o esant poreikiui – ir dažniau, plauti rankas po šiltu tekančiu vandeniu skystu muilu ar dezinfekuoti jas naudojant tam skirtas priemones.

Viešojo maitinimo įstaigoms rekomenduojama riboti klientų srautus taip, kad patalpose žmones skirtų ne mažesnis nei vieno metro atstumas. Kartu įstaigoms siūloma spręsti ir dėl paslaugų teikimo vengiant artimo kontakto, tai yra, kai maistas užsisakomas išsinešti ar pristatomas į namus ar darbo vietą.
Vaizdo rezultatas pagal užklausą „coronavirus“
Naktiniai klubai, barai ir kitos naktinio pasilinksminimo vietos nuo kovo 14 d. iki kovo 27 d., galės dirbti tik tuo atveju, jei ribos žmonių srautus, užtikrinant, kad patalpose tarp žmonių būtų ne mažesnis nei vieno metro atstumas. Jų darbo laikas ribojamas iki 22 val.
Nuo pirmadienio stabdomas ugdymo procesas visuose darželiuose, mokyklose ir aukštosiose mokyklose. Taip pat atšaukiami renginiai. Laikinai jokios grupinės procedūros ar grupiniai užsiėmimai SPA, sveikatingumo centruose, sanatorijose, poilsio centruose negali būti organizuojami. Čia galės vykti tik individualios gydymo ar sveikatingumo mankštos, procedūros. Taip pat tokias paslaugas teikiančios įstaigos įpareigotos užtikrinti tinkamą dažniausiai liečiamų paviršių (durų rankenų, turėklų, krepšelių, vežimėlių rankenų) valymą. Tai turėtų būti atliekama ne tik drėgnu būdu, bet ir naudojant specialias dezinfekcines medžiagas.
Dezinfekcijai rekomenduojama naudoti 0,1 natrio hipochlorito tirpalą.
https://yt3.ggpht.com/MaWD526ih9GWl3BU_0BFU4CclDcD1ziChM-oYSlLCCnkCjurJEa6GrCUNORAVHurfZfUIFHm3lGxXXQ=s508-nd-rwa

Įvairių profesijų žmonės socialiniuose tinkluose dalijasi kaip naminėmis sąlygomis saugotis nuo virusų:

Gyventojai gali naudoti valymui spiritinio acto tirpalą, muilą rankoms plauti.

Maistui, gėrimui: česnakus, midaus balzamą „Žalgiris“ – tai nuo 1968 m. gaminamas stiprus (75 %) ir aštrus lietuviško midaus distiliatas.

Patalpoms: eterinius antiseptikus arbatmedžio (mirtenės), cinamono, čiobrelių, gvazdikėlių, pušų, rozmarino.

Šaltiniai lrt.lt, v3.lt, Facebook

© 2020, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.