0

Aleksandras Sinkevičius – pramoninės lietuviško midaus gamybos technologijos kūrėjas

vasario 19, 2011 Amatai, Įžymūs žmonės

Aleksandras Sinkevičius – pramoninės lietuviško midaus gamybos technologijos kūrėjas, iškilus XX a. antrosios pusės Lietuvos maisto pramonės veikėjas, įvairiapusiška ir išskirtinė asmenybė, vienas iš ilgiausiai gamyklos direktoriumi (1964-1989) dirbusių asmenų, žmogus-legenda, daugeliu atvejų pralenkusi savo laiką.


Aleksandras Sinkevičius gimė 1908 m. rugpjūčio 1 d. Intuponių kaime, Aukštadvario valsčiuje. Vaikystėje teko tarnauti pas ūkininkus piemeniu. Mokėsi pradinėje mokykloje, vėliau baigė Aukštadvario progimnaziją. 1930 m. įstojo savanoriu į kariuomenę, o 1931 m. baigė Kauno karo mokyklą. 1931 – 1934 m. Aleksandras Sinkevičius aktyviai įsitraukė į visuomeninę veiklą, dirbo kelių laikraščių redaktoriumi. 1936 m. sausio 19 d. Karo lauko teismo kaltinamas rengiant ginkluotą kariuomenės sukilimą nuversti A.Smetonos vyriausybę, buvo nuteistas mirties bausme sušaudant. A.Sinkevičiui pateikus malonės prašymą, bausmė buvo pakeista sunkiųjų darbų kalėjimu, o 1938 m. buvo amnestuotas ir paleistas.
A.Sinkevičiaus pažintis su maisto pramone prasidėjo 1938 m. 1938 – 1940 m. jis dirbo „Lietūkio“ I.B.Volfo ir Engelmano alaus darykloje Kaune, nuo 1941 m. veikusioje jau kitu,  „Raudonosios pašvaistės“ pavadinimu. 1942 – 1944 m. dirbo Prienų alaus daryklos technologu. Tolesnis A.Sinkevičiaus gyvenimas susijęs su sovietinėmis pokario represijomis. Nuo 1944 m. iki 1948 m. buvo ištremtas į Vorkutą. 1948 m. grįžęs į Lietuvą jis vėl pradėjo dirbti alaus pramonėje.
Kada ir kaip A.Sinkevičiui atėjo į galvą mintis pradėti gaminti lietuvišką midų? Viename iš interviu žiniasklaidoje A.Sinkevičius pateikia tokį atsakymą: „Gal tolimoje Vorkutoje, kur kiekvieną dieną, valandą nenustojo galvojęs apie savo gimtinę, brolius ir seseris, Trakų, Aukštadvario apylinkes… O gal vėliau, kai grįžo į namus ir vėl kibo į darbą alaus gamykloje. Bet kuriuo atveju senovės lietuvių gėrimas ir išlikę apie jį pasakojimai nepaliko jo ramybėje. Jam norėjosi atkurti jo receptą, kurio pagrindu senovėje midus buvo gaminamas iš laukinių bičių medaus ir įvairių žolelių. Norėjosi sukurti natūralų, nespirituotą gėrimą, kuriuo galima būtų pavaišinti svečią, pažymėti šventės dieną, pagaminti tokį, kokio niekur kitur, išskyrus Lietuvoje, negausi“.
A.Sinkevičiui teko praeiti nelengvą kelią, kol pavyko gauti tuometinėje visuomeninėje santvarkoje leidimą gaminti midų. Bandymai gaminti midų nesulaukė pritarimo nei Klaipėdos, nei Kauno, nei Vilniaus alaus kombinatuose. Skaudi patirtis A.Sinkevičiui parodė, kad didžiosiose alaus ir degtinės daryklose pradėti midaus gamybą buvo beveik neįmanoma, nes tam reikėjo pertvarkyti pačią įmonę. Liko tik viena galimybė, reikėjo surasti mažą įmonę, kurią pertvarkyti midaus gamybai būtų neskausminga. Tokia įmone tapo alaus darykla „Gintaras“ Stakliškėse.
1959 m. rugpjūčio 24 d. A.Sinkevičius pradėjo dirbti Lietuvos kooperatyvų sąjungai priklausančioje  Stakliškių alaus darykloje technologu. Pirmoji lietuviško midaus partija, 800 litrų midaus „Dainava“, buvo išvirta 1959 m. rugsėjo 8 d. 1961 m. jau buvo numatyta pagaminti 30 000 litrų midaus. A.Sinkevičius sukūrė ne tik pramoninę midaus gamybos technologiją, bet ir žinomų gėrimų receptūras. Greitai rinkoje pasirodė midus „Dainava“, „Vilnius“, „Bočių“, „Gintaras“, „Stakliškės“, „Prienų šilai“, midaus trauktinės „Šventinė“, „Suktinis“.


1969 m. Išradimų-atradimų komitetas prie TSRS Ministrų Tarybos A.Sinkevičiui išdavė autorinį išradėjo pažymėjimą „Medaus gėrimo „Lietuviškas midus“ gamybos būdas“. A.Sinkevičiaus pastangomis midaus gamybos technologija buvo siekiama užregistruoti užsienio šalyse. 1972 m. lapkričio 11 d. midaus gamybos patentas buvo išduotas Jungtinės Karalystės, Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos karalienės Elžbietos II vardu, kuris galiojo šešiolika metų ir reiškė, kad be Stakliškių gamyklos „Lietuviškas midus“ leidimo niekas negalėjo naudotis minėtu išradimu.
1985 m. TSRS Valstybinis išradimų ir atradimų komitetas leido įmonei pardavinėti lietuviško midaus licenziją užsieniui.

midus.lt informacija

© 2011, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.