0

Į duris belsis surašinėtojai

balandžio 4, 2011 Lietuvos aktualijos, NAUJIENOS

ve.lt/naujienos.

Nuo antradienio iki gegužės 9-osios elektroninių būdu nesusirašiusių ar klaidingus duomenis pateikusių šalies gyventojų namus pradės lankyti surašinėtojai, nes prasideda antrasis visuotinio surašymo etapas.

Surašinėtojas turės tamsiai žalią arba pilkšvą su žalsvais šonais portfelį su užklijuotu surašymo ženklu.Foto Gedimino SAVICKIO

Uostamiestyje gyventojus surašinės apie 200 laikinai įdarbintų asmenų, Klaipėdos rajone – apie šimtą.

Pasak Statistikos departamento Klaipėdos teritorinės statistikos valdybos viršininkės Gražinos Sebeckienės, uostamiestyje per pirmąjį surašymo etapą, kai savo duomenis buvo galima pateikti internetu, susirašė apie 32 proc. gyventojų.

„Tačiau dalį jų surašinėtojams visgi teks aplankyti, nes elektroniniu būdu pateiktose surašymo anketose yra klaidų. Dažniausiai – „nesurišti“ šeimos nariai, kai kiekvienas pildydavo anketą atskirai, taip pat pasitaikė ir kitokių klaidų“, – pasakojo G. Sebeckienė.

Anot jos, surašinėtojai dėl vizitų laiko stengsis su gyventojais tartis telefonu – arba skambins patys, arba paliks savo telefono numerį pašto dėžutėse. Tačiau tikrai neprašys į klausimus atsakyti telefonu. Gyventojus surašinėtojai lankys darbo dienomis ne vėliau kaip iki 21 val., savaitgaliais – iki 20 val. Per šv. Velykas (balandžio 24-25 d.) surašinėtojai gyventojų nelankys.

Statistikos departamentas vakar informavo, jog elektroniniu būdu susirašė 1,03 mln. gyventojų, buvo surašyti 403 tūkst. būstai. Iš viso buvo įdarbinti 5 899 surašinėtojai, beveik kas antras jų – buvęs bedarbis, nes pirmenybė buvo teikiama teritorinėse darbo biržose įsiregistravusiems asmenims. Teigiama, kad norintieji dirbti surašinėtojais po dviejų dienų intensyvių mokymų laikė testą, gerai jį išlaikiusieji buvo priimti dirbti.

Pasak G. Sebeckienės, už tvarkingai užpildytą anketą surašinėtojui bus sumokėti 2 litai, o jei trūks duomenų, jam gali tekti tik 50 centų.

Teigiama, kad vidutiniškai vieno būsto gyventojų apklausa truks apie 10-15 min. Surašinėtojas kiekvieno asmens klaus vardo, pavardės, asmens kodo, paprašys nurodyti gimimo vietą, santuokinę padėtį, išsilavinimą, gimtąją bei kitas mokamas kalbas, užimtumo statusą ar darbovietę ir jos pagrindinę veiklą.

Bus klausiama, kur asmuo gyveno metai iki surašymo. Taip pat bus prašoma nurodyti tautybę bei priskirti save kuriai nors religinei bendruomenei, tačiau į šiuos du klausimus gyventojas gali ir neatsakyti.

Akcentuojama, kad surašymo darbuotojais dirbs gyventojai iš tų pačių gyvenamųjų vietovių, todėl ypač kaimo gyventojai surašinėtojus turėtų pažinoti. Tačiau praėjusią savaitę po statistikų pasitarimo su Policijos departamentu abi institucijos gyventojus perspėjo saugotis sukčių.

„Surašinėtojas prieš užeidamas apklausti gyventojo privalo parodyti darbuotojo pažymėjimą, patvirtintą teritorinės statistikos valdybos antspaudu, ir prisegtą prie oranžinės spalvos juostelės su baltos spalvos užrašu „Surašymas 2011″. Surašinėtojas turės tamsiai žalią arba pilkšvą su žalsvais šonais portfelį su užklijuotu surašymo ženklu“, – informuoja Statistikos departamentas.

Atkreipiamas dėmesys, kad surašinėtojai nesiteiraus apie banko sąskaitas, santaupas, pinigus, neprašys banko sąskaitų numerių ar slaptažodžių, už ką nors susimokėti ar aukoti, nereklamuos ir neparduos jokių paslaugų ar prekių.

„Surašymo lape yra tik klausimas apie pragyvenimo šaltinį, kuriame pasirenkamas vienas ar keli atsakymai iš pateiktų variantų (darbo užmokestis, pensija, pašalpa ir pan.)“, – informuoja Statistikos departamentas.

Kilus abejonių dėl surašinėtojo tapatybės vertėtų paklausti surašinėtojo pavardės ir pasitikslinti ją paskambinus darbo dienomis nemokamu tel. 8 800 01 418 (nuo 8 iki 17 val.) ir tel. (8 5) 236 4418 (nuo 17 iki 21 val.).

G. Sebeckienė akcentuoja, kad nenorintys įsileisti surašinėtojų į savo namus gali patys atvykti į Klaipėdos teritorinės statistikos valdybą (Taikos pr. 62, šalia prekybos centro „Arena“) ir darbo dienomis nuo 8 iki 17 val. čia susirašyti.

„Jau dabar sulaukiame nemažai pageidaujančių atvykti, tad paskutinę surašymo savaitę darbuotojai budės iki 21 valandos“, – sakė pokalbininkė.

ve.lt

BALTAI.LT PRIMENA, baltų tikėjimo žmonės gali įrašyti savo pasirinkimą tikėjimo atžvilgiu. Žiūr. nuorodą

© 2011, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.