1

Ką reikia žinoti prieš išsiruošiant stovyklauti

birželio 21, 2011 Gamtosauga, žygiai

Vasara – kelionių metas, kai nuo didmiesčių triukšmo galima pasislėpti gamtos prieglobstyje. Tik dilema – ką ir kaip susiruošti.

Stovyklų tipai ir sąlygos

Prieš išvykdami stovyklauti atsakykite į šiuos klausimus: Ar tai įprasta stovykla ar stovykla- festivalis? Įsikuriama specialiai stovyklavietei skirtoje vietoje ar plyname lauke? Ar stovyklavimo metu bus seminarų, numatytų veiklų? Ar ketinate jose dalyvauti? Kam skirta stovykla – vaikams, suaugusiems ar visai šeimai? Ar nuogumas toleruotinas stovyklavietėje?

Svarbu išsiaiškinti, kokios sąlygos jūsų laukia stovykloje. Ar bus įrengti dušai, tualetai? O galbūt turėsite gamtinius reikalus atlikti paprasčiausiai miške? Kartais į namelio nuomą įeina ir dušo bei tualeto paslaugos, todėl sužinokite gyvenimo sąlygas prieš išvykdami.

Dažniausiai pasitaikantys tualetų tipai stovyklavietėse:

Medinės konstrukcijos tualetai, dar vadinami komposto tualetai. Po poros dienų stovyklavimo į šį namelį vis sunkiau užeiti. Kilnojamieji tualetai. Juose paprastai laikomasi higienos reikalavimų. Drauge su tualetu įrengta prausyklė rankoms. Galbūt teko matyti stovyklos draugus grįžtančius iš miško su kastuvu? Jei taip, greičiausiai numanote, ką jie veikė miške.

Kad ir koks tualeto tipas bebūtų, dažniausiai nutinka bėdų su užraktu, todėl būkite atsargūs, kad niekas neužkluptų jūsų tualete.

Ką pasiimti su savimi

Pirmiausia tai priklauso nuo to, kiek laiko ketinate stovyklauti, kelias dienas ar ištisas savaites.
Pastogė

Jei ketinate stovyklauti savaitę ir ilgiau, tinkamiausia bus Mongoliška palapinė. Ši palapinė yra pakankamai talpi, su mediniais sienų ramsčiais, minkštais apsauginiais kraštais. Nors ir reikės pastangų ją suprojektuojant pasirinktoje vietoje, galite būti tikri, kad būsite apsaugoti nuo stipraus vėjo ar audros. Jeigu ketinate stovyklauti kelias dienas, rinkitės įprastą dvivietę ar keturvietę palapinę, priklausomai nuo žmonių skaičiaus. Nemažai stovyklautojų renkasi ir pavėsines. Ji suteikia papildomą apsaugą nuo vėjo palapinėms.

Baldai

Atminkite, stovyklaujant jums nebūtina sukurti namų aplinkos palapinėje. Viskas, ko jums prireiks tai miegmaišis ir patogi kėdė. Tai gali būti pliažinė, sulankstoma ar kitokio tipo kėdė, rinkitės pagal savo poreikius. Vietoje daug vietos užimančio staliuko paimkite kietų medinių ar plastmasinių padėklų, kurie atstos stalo paviršių.

Valgymas ir gėrimai

Kiekvienoje stovyklavietėje turėtų būti kavinukė, kurioje galėsite bent kartą per dieną nusipirkti karšto, ką tik pagaminto maisto. Jei stovyklaujate su šeima, nepamirškite paimti didelio vandens kiekio. Neimkite greitai gendančių produktų, jei stovyklavietėje ir bus šaldytuvas, juo turėsite dalytis dar ne su vienu stovyklautoju, todėl vien savo maisto atsargomis jo užpildyti negalėsite.

Jei įsikursite netoli vandens telkinio, gėrimus ir sandariai užpakuotus maisto produktus galima laikyti vandenyje. Jei turite stovyklavimo šaldytuvą, tai geriausia išeitis karštomis vasaros dienomis išlaikyti maistą šviežią ir vėsų. Bet tam žinoma reikalingas elektros šaltinis, todėl būkite tikri, kad stovyklavietėje bus nors kelios rozetės.

Neskubėkite susikrauti visų indų, lėkščių ir įrankių iš namų. Stovyklavietės virtuvėje paprastai būna bent keli komplektai indų ir įrankių. Jei norite apsidrausti ir būti užtikrinti, kad neliksite be valgymo amunicijos, pasiimkite pora lėkščių ir įrankių komplektų iš namų. Jokiu būdu nepirkite vienkartinių indų, karštomis vasaros dienomis jie gali gerokai įkaisti ir išskirti nemalonų kartais nuodingą gamyklinį „prieskonį“.

Kad naktį būtų šilta

Svarbiausias dalykas, kurį privalo turėti kiekvienas stovyklautojas, yra miegmaišis. Miegmaišių yra įvairių rūšių. Jei turite kūdikių ar mažamečių vaikų, pirmiausia pasirūpinkite jų šiltais gultais, nes jų kūno temperatūra greitai keičiasi, todėl net ir vasaros naktimis gali prireikti šilto miegmaišio. Sau rinkitės dvisezoninį miegmaišį. Jei įtariate, kad nusimato šalta naktis, pasiimkite šiltus treningus ar pižamą miegojimui. Taip pat nebloga idėja dujinis šildytuvas. Vis dėlto būkite tikri, kad jis yra pakankamai saugus.

Dar viena idėja užkurti laužavietę, tačiau ir ji turėtų būti akylai stebima, kad nakties metu nesukeltų gaisro. Jeigu dar vis dvejojate ar nesušalsite naktį, alkoholis vienas iš būdų, kuris pakels jūsų kūno temperatūrą. Tačiau jokiu būdu nepiktnaudžiaukite juo.

Asmeninė higiena

Jeigu stovyklavietėje yra dušas – puiku, jeigu jo ir nėra, patikėkite, niekam nerūpi kaip jūs atrodote. Galų gale, jie atrodo taip pat kaip ir jūs. Vis dėlto, jei negalite vaikščioti neišplauta galva, o vandeniui užvirinti nėra galimybių, palaikykite paprastą vandenį saulėje, ir per 2-3 valandas jis sušils iki normalios temperatūros, tad galėsite drąsiai juo plauti galvą. Stovyklaudami visada turėkite drėgnų servetėlių veidui ir intymiai higienai. Galite nesivarginti valytis dantų, nebent nuo jūsų iš pat ryto dvelkia alkoholiu.

http://static4.klase.lt/Uploads/Gallery/thumb1/0/0/0/0/0/0/0/0/0/0/0/0/0/1/5/5/8/9/7/0.jpg

© 2011, viršaitis. All rights reserved.

Atsiliepimai (1)

 

  1. Baltigerdas parašė:

    Man regis, dar svarbu neužmiršti pasiimti su savimi vaistinėlės.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.