0

Žalias Neries vanduo: dvi aplinkosaugininkų versijos

rugpjūčio 12, 2011 Gamtosauga

Jau savaitę Neries vanduo – skaisčiai žalias. Aplinkosaugininkai neatmeta, kad jį galėjo nuspalvinti iš Baltarusijos atkeliavę teršalai arba organizmai. Tačiau atsakingos institucijos upės vandenį ėmė tirti tik po „15min“ skambučio. Ar Neries vanduo žydi, ar yra užterštas cheminėmis medžiagomis, paaiškės tik antradienį.

15min.lt nuotr. / Žalia spalva nusidažęs Neries vanduo

„Palaukite, tuoj pažiūrėsiu pro langą“ – „15min“ paklausta, kodėl upės vanduo įgavo tokią keistą spalvą, atsakė Aplinkos apsaugos agentūros Vandenų būklės vertinimo skyriaus vedėja Audronė Pumputytė. Po akimirkos pašnekovė nustebo: „Iš pažiūros Neries spalva tikrai keista.“

Tirs kelias dienas

Vandens kokybę prižiūrintys specialistai patys nesumojo patikrinti, kas nuspalvino upę. A.Pumputytė pažadėjo kreiptis į Vilniaus regiono Aplinkos apsaugos departamentą, kad būtų atlikti tyrimai. „Neatlikus normalios analizės, labai sunku pasakyti, kodėl taip yra“, – sakė ji.

Aplinkos apsaugos agentūros Aplinkos tyrimų departamento Cheminės analizės skyriaus vyriausioji specialistė Valė Violeta Augustinavičienė „15min“ aiškino, kad tyrimų rezultatų, geriausiu atveju, galima laukti antradienį

Vandens rezervuaras „sužydėjo“

Gali būti, kad Neries spalva pasikeitė dėl iš Baltarusijos atkeliavusių chemikalų arba organizmų. Baltarusijos aplinkosaugininkai šiomis dienomis aiškinosi, kas nutiko Vileikos vandens rezervuare. Jo vanduo tapo žalias, saugyklą padengė melsvai žalios putos, o šalia jos mėtosi žalia mase padengtos negyvos žuvys. Tai išgąsdino baltarusius, mat išvalytas Vileikos vanduo centralizuotu vandentiekiu yra tiekiamas Minskui.

Sunerimusius žmones ėmė raminti Baltarusijos gamtos išteklių ir aplinkos apsaugos ministerija. Ji vakar išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad dėl visko kalti orai bei „vandens saugyklos ypatumai“.

Baltarusiai taršos nenustatė

Ministerijos aiškinimu, rezervuaras – negilus, į jį patenka upės Vilijos (taip Baltarusijoje vadinama Neris – aut.past.) vanduo, kuriame daug organizmų. Saugykloje šie organizmai pūva, todėl sparčiai dauginasi vandens augmenija, ypač smulkioji.

Pasak institucijos pranešimo, labiausiai dauginasi dumbliai, ir tai vadinama vandens žydėjimu. „Tokį reiškinį stebime kasmet. Šiais metais dėl didelio kritulių kiekio šis reiškinys tapo dar ryškesnis. Žuvys išgaišo būtent dėl to. Sumažėjus oro ir vandens temperatūrai, pakilus vėjui, padėtis rezervuare normalizuosis“, – ramino ministerija.

Pranešime pabrėžiama, kad ištyrus rezervuare esančio vandens mėginius, cheminės taršos neužfiksuota.

Siūlo palaukti

Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento direktorius Laimutis Budrys spėja, kad Neris galėjo pažaliuoti dėl to, kas įvyko Vileikos vandens rezervuare.

Jo teigimu, žuvys gali žūti dėl intensyvaus dumblių dauginimosi, tačiau tik stovinčiame vandenyje. „Jeigu jos žuvo pačioje vandens saugykloje, baltarusių aiškinimais galima tikėti. Tačiau, jeigu jos nugaišo upėje, vandens žydėjimo versija netikėčiau“, – sakė L.Budrys.
Anot jo, kol nėra ištirti vandens mėginiai, galima tik spėlioti, kodėl pažaliavo Neris. „Gali būti ir dumblių gausa, gali būti, kad tai lėmė teršalai. Kol nėra tyrimo rezultatų, kalbėti apie tai tas pats, kas svarstyti, lis rytoj ar nelis“, – dėstė L.Budrys.

15min.lt

© 2011, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.