0

4,5 milijardų metų senumo meteoritas įsirėžė į namą

spalio 11, 2011 Astronomija, Pasaulio įvykiai

Viena prancūzų šeima, grįžusi po atostogų, aptiko 4,5 milijardų metų senumo kiaušinio dydžio meteoritą, įsirėžusį pro stogą į namo vidų.

Foto /CELINE CAREZ. Šį šeštadienį Martine Cornette, kartu su specialistu Alain'u Carion'u, namuose rado meteoritą, datuojamą 4,57 milijardų metų senumo

Mokslininkai teigia, kad šis meteoritas, nukritęs netoli Paryžiaus, yra pirmoji tokia kosmoso uoliena, rasta taip arti Prancūzijos sostinės. Per pastaruosius šimtmečius Prancūzijoje rasta tik apie 60 meteoritų.

Keisčiausia tai, kad pastarasis meteoritas nukrito į šeimos, kurių pavardė Comettes, namą, rašo telegraph.co.uk.

Manoma, kad dangaus kūnas nukrito tada, kai šeima buvo išvykusi atostogauti prieš keletą savaičių, nes nė vienas negirdėjo jokio meteorito kritimo garso. Dangaus kūnas rastas tik tada, kai pro stogą pradėjo varvėti vanduo.

„Mūsų stogas dengtas čerpėmis, todėl nustebau radęs įkritusią uolieną. Ji turėjo rėžtis labai smarkiai, todėl ir pagalvojau, kad tai gali būti meteoritas“, – pasakoja Martine Comette.

Iškasenų ir meteoritų specialistas Alainas Carionas sako, kad rastas dangaus kūnas vadinamas „chondritu“. Jis yra lengvai atpažįstamas dėl „juodo išsilydžiusio paviršiaus, kuris patvirtina, kad meteoritas kirto atmosferą“.

Mokslininkas mano, kad dangaus kūnas atskriejo iš asteroidų žiedo, esančio tarp Marso ir Jupiterio.

„Tai, kad meteoritas nukrito mūsų namuose, atrodo magiška“, – džiaugiasi prancūzų šeima.

Spėjama, kad rasto meteorito vertė siekia kelis šimtus eurų. Tačiau šeima tikrai nenori su juo skirtis.
lrt.lt , fotografija ir straipsnis pagal leparisien.fr

© 2011, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.