2

Jutiklius implantuos į žmogaus kūną ir sujungs į „Wi-Fi“ tinklą

gegužės 30, 2012 Mokslas, Pavojus žmonijai

Organizacija IEEE anonsavo naują informacijos apsikeitimo standartą IEEE 802.15.6-2012. Jis skirtas duomenų perdavimui bevieliu būdu tarp mažo galingumo įrenginių, kurie funkcionuoja itin artimoje žmogaus kūnui aplinkoje.

Naujo standarto kūrėjai pasistengė maksimaliai sumažinti žmogaus kūno įtaką bevielio tinklo spartai, ji visiškai nepriklausys nuo konkretaus IEEE 802.15.6-2012 palaikančio įrenginio realizavimo būdo. Visa tai leis sukurti naują implantuojamų bevielių įrenginių kartą, paspartinti naują technologiją palaikančių įrenginių, kurie leis sekti organizmo būseną, pasirodymą rinkoje. Be to, naujas standartas leis sukurti ištisą spektrą vadinamosios „nešiojamosios elektronikos“.

IEEE 802.15.6-2012 protokolas priklauso artimųjų nuotolių duomenų perdavimo sąsajai, tačiau tuo pačiu pasižymi itin mažu energijos suvartojimo kiekiu ir aukštu apsikeitimo svarbia informacija patikimumu. Šie reikalavimai labai svarbūs įrangai, kuri veiks itin arti žmogaus organizmo (ar net jame pačiame). Duomenų perdavimo sparta sieks iki 10 Mb/s, o tai, standarto autorių teigimu, leis realizuoti pačias drąsiausias, netgi revoliucines idėjas.

Naujo standarto panaudojimo galimybės praktiškai beribės. Pirma, tai įvairios organizmo būsenos monitoringo sistemos, pradedant nuo tokių tyrimų, kaip elektroencefalografija ir elektrokardiograma, baigiant nuolatiniu pagrindinių gyvybinių rodiklių sekimu: kūno temperatūra, širdies ritmas, kraujo spaudimas ir t. t. Antra, atsiranda galimybė sukurti automatinio vaistų „pristatymo“ sistemą, kuri transportuos medikamentus į žmogaus kraują nepriklausomai nuo jo būsenos. Pavyzdžiui, jei sergama cukriniu diabetu, insulinas patektų į kraują iš karto, kai tik bus fiksuojamas gliukozės kraujyje sumažėjimas iki nustatyto lygio.

Aišku, visa tai kol kas susiję su standarto IEEE 802.15.6-2012 panaudojimu medicinoje. Savo ruožtu naujo protokolo panaudojimo galimybės yra beribės – jį galimą naudoti ir naujose pramogų bei žaidimų sistemose. Integruotus į aprangą sensorius galima apjungti į bevielį tinklą, kuris seks vartotojo judesius, jo padėtį kitų erdvės objektų atžvilgiu, bus lengviau gauti informaciją apie sąlygas, kurios yra šiuo metu ir panašiai. Šių duomenų pagrindu galima realizuoti ir „protingų namų“ idėją visiškai naujame lygmenyje, su daug didesniu komforto lygiu vartotojo atžvilgiu (bus netgi galima kalbėti apie žmogaus poreikio išsiaiškinimą jam netgi neištarus nė vieno žodžio).

balsas.lt pagal

© 2012, viršaitis. All rights reserved.

Atsiliepimai (2)

 

  1. x parašė:

    Niekaip neperprantu šio sakinio prasmės (apačioje). Vaizdas toks, kad su „google translate“ išversta.

    Tai gal blogai išverstas visas straipsnis?
    Ir dėl to „kreivai“ apie implantus interpretuojamas?

    „Visa tai leis sukurti naują implantuojamų bevielių įrenginių kartą, paspartinti naują technologiją palaikančių įrenginių, kurie leis sekti organizmo būseną, pasirodymą rinkoje. „

  2. juoda_plunksna parašė:

    Taigi… žnyplės užsidaro dar labiau…

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.