0

Atrastas „baltų genas“, kuriam suteiktas žymėjimas LWb

sausio 31, 2021 Baltijos šalyse, Baltų gentys, Genetika

RIGA – po 10 metų tyrimų Latvijos genetikai ir antropologai kartu su suomių mokslininkais rado unikalų baltams būdingą geną – LWb. Maždaug 800 žmonių aukojo savo kraują, kad padėtų paskatinti šį unikalų atradimą.

8-ojo dešimtmečio pradžioje suomių mokslininkai nustebo, kai jų tyrimuose pasirodė nežinomas genas. Iš pradžių atlikus tyrimus su estais nustatyta, kad būtent šio geno koncentracija buvo ryškesnė nei suomių.

LV ir LT genas LWb

Tęsdami tyrimus, mokslininkai priėjo prie išvados, kad iš tikrųjų šį ypatingą geną turi Baltijos tautos – latviai ir lietuviai. Genui buvo suteiktas žymėjimas LWb.

Raisa Denisova yra Latvijos istorijos ir antropologijos instituto profesorė. Ji dirba kartu su Suomijos specialistais.

„Tikrindami 800 žmonių kraują priėjome išvadą, kad latviai turi 5,9 procentus šios genų koncentracijos“, – sako Denisova. „Latgaloje procentas galėtų būti dar didesnis, nes būtent ten žmonės išlaikė klasikinę senovės baltų išvaizdą: didelį kūną, aukštą kaktą ir didelius skruostų kaulus.

Mokslininkai atrado, kad su retu genu vienodai susiduria tie latviai ir lietuviai, kurie turi didžiausią genų koncentraciją. Todėl jis buvo vadinamas baltų etniniu genetiniu ženklu.

Profesorė Denisova sako, kad tarp daugelio Europos tautų šios konkrečios genų koncentracijos galima tik menkai atsekti arba jos niekaip nepavyksta rasti.

Denisovos paaiškinimas yra paprastas. „Baltai niekada negyveno kartu su Vakarų Europos tautybėmis. Ši izoliacija užkirto kelią bet kokiam Baltijos geno susilpnėjimui. Gotlande jį turi tik 1 procentas žmonių.

„Bendradarbiaujant su kitais mokslininkais už Suomijos ir Latvijos ribų, Japonijoje ir Afrikoje buvo atlikti tyrimai be jokių rezultatų, galinčių įrodyti Baltijos geno išvaizdą“.

Tyrimų duomenimis, latviai ir lietuviai per amžius, ypač tarp IV ir VIII amžiaus, intensyviai tuokėsi su estais. Estijoje yra 4 procentai Baltijos geno komponento. Genas taip pat randamas Lenkijoje iki 2 proc. Koncentracijos.

Profesorė Denisova mano, kad genas gali būti gana paplitęs Baltarusijoje, kur aptiktas tankus baltų kilmės upių pavadinimų tinklas. Mokslininkai planuoja artimiausiu metu apžiūrėti Baltarusiją. Geno reikšmė dažniausiai yra mokslinė. Tai padės antropologams išsiaiškinti, kaip vystėsi tautybės ir kaip jos vystėsi. Be abejo, Vakarų Europa nebuvo pirmoji jų tėvynė.

Remiantis tyrimais, baltai gana ilgai gyveno aplink Dniepro upės baseiną. Iš pradžių jų tėvynė buvo indoeuropiečių rytinė periferija, iš kurios jie lėtai judėjo šiaurės ir šiaurės vakarų link.

Šaltinis: baltictimes.com

© 2021, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.